Unik bildebok

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nilsson, Lennart

  Hamberger, Lars

  Et barn blir til

  4. utg. 239 s, tab, ill. Oslo: Gyldendal Fakta 2003. Pris NOK 349

  ISBN 82-05-31242-7

  Boken utkom første gang i 1965, og er siden oversatt til 20 språk. Fosterbildene til Lennart Nilsson er blitt klassiske, og er kjent over hele verden. Nilsson, som nå er over 80 år, er en nestor i medisinsk fotografi. Han er tildelt en rekke priser og æresdoktorater, og har uten tvil satt svensk medisin på verdenskartet. I den nye utgaven skal nesten alle bildene være nye. Boken er kronologisk, den starter med forelskelse og ender med fødselen.

  Lennart Nilssons bilder er, nær sagt som vanlig, helt fantastiske. Bildene er en estetisk nytelse, motivvalget reflekterer nysgjerrighet og oppdagelsesglede. Teksten i boken er dessverre ikke av samme kaliber som bildene. Stoffet er tradisjonelt som i en gammel lærebok, og ofte i utakt med oppdatert kunnskap. Stilen er tidvis idylliserende og pludrende, og muntlig. Teksten til et nydelig bilde av et foster i 16. uke: «Fosteret hviler trygt i sitt rosa univers med det gule legemet som en fullmåne over hodet.» De som husker sin embryologi vil vite at det man ser over fosterets hode er eggsekken, som på svensk heter gulsäck og som nok har lurt oversetteren. Det gule legemet (corpus luteum) er i ovariet, og forhåpentligvis utenfor fosterets synsvidde.

  Verken oversettelsen eller den norske bearbeidingen er fullgod. De stadige henvisningene til svensk praksis er helt unødvendig, for eksempel står det om tang: «Selv i Sverige føler enkelte fødselsleger seg tryggere med dette instrumentet.»

  Man blir selvfølgelig forført av bildene. For eksempel er det et vakkert bilde av et blått spermium som nærmer seg en kjempestor gul eggcelle, som et månefartøy under landing. Men vanligvis er spermier ikke blå og aborterte fostre er blodige. Intrauterint er barn cyanotiske, den idyllisk-rosa hudfargen som de har på bildene får de først etter at de har pustet inn luft.

  Innvendingene er for småtterier å regne. Dette er en klassisk samling unike bilder. Den kan brukes som bildebok eller kunstbok. Her kan man bla og nyte bilder, og på hver eneste side falle i staver over naturens mysterier.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media