Samfunnsmedisinernes plikter i det forebyggende folkehelsearbeidet
A. Plikten til å være helsepolitisk aktiv og konstruktiv
Ta opp viktige folkehelsespørsmål med de ansvarlige helsepolitikere og gi råd.
I dette ligger vitenskapelig basert kunnskap om hvilke saker som bør ha høyest prioritet, og at helsemyndighetene informeres om grunnlaget for denne prioriteringen. Samfunnsmedisineren vil på denne måten legge føringer for nye tiltak og sørge for at forsømte tiltak kommer på dagsordenen.
B. Sosiale forhold og helse
Samfunnsmedisineren må i sitt arbeid særlig vektlegge forhold ved samfunnet og politikken som influerer i betydelig grad på helsetilstanden (ikke bare negative forhold). Dette innebærer at han/hun i tillegg til sin allmenne medisinske fagkunnskap også må sette seg inn i hvordan vårt demokratiske samfunn fungerer – dets organisasjoner, dets institusjoner og hva som tjener hele folkets beste.
C. Samfunnsøkonomi i helsepolitikken
Til folkets beste hører også en god og langsiktig økonomistyring. For å nå frem til politiske myndigheter må samfunnsmedisineren også kunne gi råd og forslag vedrørende økonomi og ressurser i det forebyggende helsearbeidet.
D. Informasjon og kunnskapsoverføring til folket
Det vil i praksis si at samarbeidet med mediene må skje veloverveid, saklig og på solid faglig og vitenskapelig grunnlag.
E. Samfunnsmedisineren som støttespiller
Samfunnsmedisineren skal ikke bare være kritisk til tiltak som forventes å gi uheldige virkninger eller liten nytteeffekt, men aktivt støtte opp om tiltak som er av stor positiv betydning for folkehelsen.