Fra offer til overlever
Eksil kan by på nye muligheter eller stagnasjon og bitterhet. Målet må være at færrest mulig havner i den siste kategorien, sier Varvin. – For at flyktningen i eksil skal ha håp om å heles etter traumer, tap og sorg, er aksept og respekt fra samfunnet omkring avgjørende. Vi trenger innsikt og forståelse, noe jeg håper boken kan bidra til.
– Et problem for mange er hvordan man skal komme seg ut av offerrollen, og på en eller annen måte bli en overlever. Nordmenn er med på å opprettholde deres status som flyktning gjennom måten vi ser og møter den enkelte på. Vi må være mer sensitive i forhold til hvor vanskelig det er å starte på nytt.
– Hvordan kan vi hjelpe for at eksiltilværelsen blir lettere?
– Selve organiseringen i mottaket av flyktninger og asylsøkere er viktig. Perioden i asyl er sentral og kanskje aller vanskeligst. Man er i trygghet, men har ikke trygghet likevel, for man har ikke kontroll over eget liv og mangler mulighet til å planlegge fremtiden. Vi må gjøre tiden i asyl så meningsfull som mulig, svarer Varvin.
Han synes det er positivt at Stortinget i 2003 har vedtatt at man skal lage toårige introduksjonsprogrammer for språkopplæring, samfunnsliv, yrkestilpasning osv. for nyankomne flyktninger. – Det bidrar til at alle kan føle seg ivaretatt. Faren er at psykisk ustabile flyktninger ikke klarer å nyttegjøre seg det.
Alle asylsøkere og flyktninger skal gjennom en grundig helseundersøkelse når de kommer til Norge, inkludert en vurdering av psykisk tilstand. Problemet er, ifølge Varvin, at kunnskapsnivået om eksiltilværelsen ikke er særlig høyt blant norske leger. Dermed forblir psykiske plager etter tortur og traumatisering uoppdaget. – Plagene er ofte forbundet med skam, og vanskelige å snakke om. Men hvis man som lege spør: Hvordan sover du? Hva vekker deg? Hva er du redd for? vil man straks få napp, mener Sverre Varvin.