Legen som ressursperson i teaterarbeidet

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  At leger er villige til å gå i dialog med teatret og allmennheten, er både nyttig og nødvendig. Ved flere av høstens oppsetninger i Bergen og Oslo har psykiatere vært direkte involvert – og med et gjensidig utbytte.

  Det sies at leger er åpne for kunstneriske uttrykk og ofte oppsøker både konsertsaler og teatre. På Den Nationale Scene (DNS) i Bergen spilles for tiden to stykker som på svært forskjellig måte aktualiserer problemstillinger knyttet til psykiatrien: Gjøkeredet, dramatisert av Dale Wasserman etter en roman av Ken Kesey ble gitt ut i 1963, og Jenta i sofaen signert Jon Fosse i 2002.

  I Gjøkeredet blir psykopaten McMurphy tvangsinnlagt og avstraffet med elektrosjokk og lobotomi på grunn av sine opprørske og samfunnsfiendtlige holdninger. Han fremstilles som en spillegal livsnyter, og med et kvinnesyn som har ført til at han er dømt for voldtekt. Skurken i stykket er den dominerende og manipulerende søster Ratched. Effektene er sterke, og en pasient som rømmer blir drept av soldater i sluttscenen.

  Jenta i sofaen, som spilles på Den Lille Scene, er en mer stillferdig, men på sin måte en like sterk forestilling. Her beskrives en kvinnelig billedkunstner, som i vekslingen mellom en sår barndom og nåtiden ser livet sitt i et klarere perspektiv. Kjærlighet og fellesskap, seksualitet, utroskap, svik og fravær er sentrale temaer. Hun har valgt ensomheten, men ulikt det litterære forelegget åpner teaterstykket mot slutten opp for et ørlite håp.

  Kreativ lek

  Kreativ lek

  Psykiater og dr. philos. Jon Geir Høyersten var samtalepartner for instruktør Bjørn Melander i Gjøkeredet,mens psykiater Finn Skårderud var konsulent for oppsetningen av Jenta i sofaen, iscenesatt av Morten Borgersen.

  Skårderud har vært involvert i en rekke teateroppsetninger både på DNS og Nationaltheatret de siste ti årene. Han blir ofte invitert til på et tidlig stadium å møte ensemblet for, som han selv sier, å tenke høyt, fantasere og spekulere lekent omkring de skikkelsene som skal formes. Han finner konsulentvirksomheten svært interessant og stimulerende: – Det er en kreativ lek hvor jeg samarbeider med personer som er trent i å gestalte figurer. Tekstene åpner jo alltid for ulike tolkinger, og sammen kan vi spekulere åpent omkring personenes væremåter og uttrykk, sier han.

  Bør leger fortsette med slike oppdrag, og ofte gå i teatret for sin egen del? Jon Geir Høyersten svarer et ubetinget ja: – Jobben som psykiater og skuespiller har felles trekk ved at man til dels «spiller» mange forskjellige roller. Men det viktigste er at verdensdramatikken tar opp mange temaer som er høyst relevante for oss.

  Livet spissformuleres

  Livet spissformuleres

  For undertegnede er det verdt å bli minnet om antikken. Allerede de greske dramaer ble betraktet som et viktig terapeutisk virkemiddel som fremmet både katarsis og refleksjon.

  For egen del vil jeg også tilføye at jeg opplevde scenografien i Gjøkeredet som svært påtrengende. Fremstillingen av psykiatrien som undertrykkende, farlig og håpløs – og McMurphys mannlige medpasienter som underdanige og sprø – kan være med på å stigmatisere både den psykisk syke og psykiatrien som fag. Imidlertid ble det litterære forelegget skrevet på bakgrunn av opplevelser i amerikanske statshospital på 1960-tallet. Som en beskrivelse av norsk psykiatri anno 2003, er det neppe særlig dekkende.

  Likevel kan vi leger lære mye av å oppsøke teatret. Også Finn Skårderud understreker dette. Han viser for eksempel til Festen som for tiden spilles på Nationaltheatret i Oslo, iscenesatt av Kjetil Bang-Hansen. Stykket bygger på Thomas Vinterbergs dogmefilm fra 1995, og to hovedtemaer er incest og suicid. I likhet med Jenta i sofaen er dette fortellinger hvor livet spissformuleres.

  Kollega Skårderud understreker at kunsten gir form og uttrykk til livstemaer som vi kan identifisere oss med: – Fortellingen som sjanger har en egen form, går høyt og lavt. Her uttrykkes savn, lengsler og fandenskap. Dette stimulerer både til selvrefleksjon og gir hjelp til å forstå andre.

  Nå kan vi nok en gang konstatere at vi har en dramatiker i verdensklasse. Etter Henrik Ibsen er Jon Fosse den mest spilte norske dramatikeren noensinne. Bare i 2002 ble Fosse spilt på over 110 scener verden over, og han er oversatt til 30 språk. Jenta i sofaen er hans foreløpig siste stykke – urpremieren fant sted under Edinburgh-festivalen i fjor.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media