Meningokokksykdom truer tusener i Afrika

Nytt fra nett
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En ny epidemi av dødbringende hjernehinnebetennelse vil snart ramme Afrika. WHO og MSF har akutt behov for midler til å finansiere seks millioner doser av en ny trivalent billigvaksine.

  Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) kan tusenvis av menneskeliv stå i fare dersom man ikke rekker å samle inn nok penger i løpet av noen uker.

  – Dette er en kritisk helsesituasjon som krever rask handling. Men dersom vi klarer det, kan vi lindre lidelsene, redde liv og gi håp til titusener av mennesker som lever midt i nedslagsfeltet for denne epidemien, sier Anarfi Asamoa-Baah i Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Afrika, fra den vestafrikanske kysten til Afrikas horn i øst, rammes av meningittepidemi hvert år, og i år vil epidemien trolig slå til mot slutten av 2003 eller begynnelsen av 2004. Epidemien kan ta livet av minst 10 % av de som infiseres, og etterlater enda flere med hjerneskader og hørselsskader. Langs det såkalte «meningittbeltet» bor det 350 millioner mennesker.

  Verdens helseorganisasjon forhandlet i fjor frem en avtale med GlaxoSmithKline om produksjon av en trivalent polysakkaridvaksine som beskytter mot serogruppene A, C og W135. Denne er nå utviklet i rekordfart. Vaksinen koster ca. kroner 7,50, noe som er mellom fire og 50 ganger rimeligere enn tidligere vaksiner, skriver BMJ. Men for at vaksinen skal kunne produseres så billig, må de lages minst seks millioner doser, ifølge WHO. Totalt trengs det minst 10 millioner dollar, eller drøyt 70 millioner kroner, for å skaffe de nødvendige vaksinene i tide. MSF har finansiert én million vaksiner og oppfordrer verdens myndigheter til å bidra med det de kan. – Det er ofte legemiddelindustrien som får skylden for å bremse tilgangen til livsnødvendige medisiner, men denne gangen er det myndighetene og ikke industrien det står på, påpeker representanter fra MSF.

  I fjor brøt det ut en meningittepidemi i Burkina Faso, men vaksinen som da ble benyttet, beskyttet ikke mot W135-stammen som forårsaket epidemien. Mer enn 13 000 mennesker ble rammet og 1 500 av disse døde.

  Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visNyhet?vp_id=2810

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media