Et offline alternativ for informasjon om syke barn?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hans-Jacob, Bangstad

  Leif, Brunvand,

  Thore, Henrichsen

  , Morten, Pettersen,

  Tom, Stiris

  Barnelegene.no

  Sykdom og helse i barneårene. 256 s, ill, fig, tab. Oslo: Gyldendal 2003. Pris NOK 349

  ISBN 82 - 05- 30955 - 8

  Målgruppen er nysgjerrige foreldre som vil oppsøke informasjon på Internett, men som med denne boken får et offline alternativ. Boken er pent innbundet i rosa og blått. Den har flere festlige gladtegninger og fine figurer om førstehjelp og oppliving. Her er det ingen stygge bilder som kan skremme foreldrene. Boken er delt i tre: Første del forteller om det nyfødte barn, barn på sykehus, vaksiner og ernæring. Neste del omfatter førstehjelp, skader og ulykker, og siste del beskriver sykdommer fra A til Ø.

  Sjeldne sykdommer, som hjertearytmien Wolff-Parkinson-Whites syndrom, kan barnelegene mye om. Diabetes, astma og allergi blir også godt forklart. Hirschsprungs sykdom som årsak til treg avføring og komplikasjonen mastoiditt ved mellomørebetennelse er så sjeldne at de ikke bør gis fremtredende plass ved omtale av så alminnelige tilstander. Mellomørebetennelse blir behandlet for ofte med antibiotika, og barnelegene.no kunne gitt foreldre en orientering som bygger oppunder en mer restriktiv holdning til slik behandling. Adenektomi hjelper kun noen få barn, og nytten av forebyggende bruk av nesedråper/spray ved forkjølelse kan diskuteres. Feber defineres som temperatur over 37,5 oC. Dette vil gi barnelegene.no mange kunder. Paracetamoldoseringen er høyere enn angitt i pakningsvedlegget og i Felleskatalogen. Stikkpiller med paracetamol har – i motsetning til hva som hevdes – langsommere og mer ufullstendig absorpsjon enn ved oral tilførsel. Alle barn med hjertebilyd bør undersøkes hos spesialist, hevder barnelegene.no, selv om fysiologisk bilyd finnes hos 50 – 70 % av alle barn. Ubalansert fremstilling av forskningsresultater kan gi misforståelser. Vi får vite at kolikkbarn skriker fordi de er sinte og ikke på grunn av smerte. Noen misforståelser rydder barnelegene.no av veien; navlebrokk gir ikke kolikk og feberhøyden forteller ikke hvor sykt barnet er.

  Det er varierende kvalitet på informasjonen man får på Internett, og det gjelder nok også for boken Barnelegene.no. Her vil du finne nyttig informasjon, men «klikk» deg gjerne videre.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media