Popularisert fagstoff

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Siri von, Krogh

  Barn i magen fra A til Å

  Alt om hvordan du blir gravid, svangerskapet, fødselen og tiden etter. 304 s, tab, ill. Oslo: Kagge, 2002. Pris NOK 349

  ISBN 82 - 489 - 0215- 3

  Dette er en ganske omfattende oppslagsbok for gravide, basert på redaktørens erfaringer fra nettstedet BarniMagen.com. Undertittelen beskriver redaktørens ambisjoner med boken.

  Boken bærer preg av at det er mange forfattere. Enkelte kapitler overlapper, og språket er ujevnt. Flere av bidragsyterne burde hatt konsulenthjelp. Når man skal fremstille fagstoff populært, er det ubehjelpelig å skrive «såkalt» for å ufarliggjøre vanskelige ord. Det hjelper heller ikke å bruke anførselstegn. For eksempel: Når man skriver om bakteriell vaginose og alloimmun trombocytopeni, er det klønete å skrive: «denne såkalte bakterielle vaginose», eller «såkalt «alloimmun trombocytopeni»».

  Trygderettigheter er komplisert stoff, dette er oversiktlig og bra fremstilt. Likeså er det velskrevne kapitler om psykologiske forhold i denne livsfasen. Kapitlet om ernæring er voldsomt detaljert, gravide som vil følge dette samvittighetsfullt har et prosjekt.

  Boken er lærebokpreget, men dessverre ikke kunnskapsbasert. Forfatternes grunnlag er nok andre lærebøker samt den praksis som er vanlig på bidragsyternes arbeidssteder. Det er lett å finne eksempler på tiltak som ikke kan anbefales, for eksempel telling av fosterbevegelser som test på at fosteret har det bra og klorhexidinskylling av vagina ved påvist streptokokker type B. At overproduksjon av relaksin er årsaken til bekkenløsning og at soleksplosjoner kan være farlig for barnet, er andre eksempler på ting som burde vært luket ut.

  Beretninger fra fødsler er gjengitt som ingresser. Utover en mulig underholdningsverdi er jeg i tvil om hvorfor dette er gitt spalteplass, mange av beretningene er nokså private. Råd som er sendt inn til nettstedet, er også gjengitt og kalt kjerringråd. Er det redaktørens mening at dette er kuriosa som kun bringes videre som underholdning, eller er det virkelig meningen at folk skal prøve dette?

  Alt i alt er dette en ujevn bok, med en blanding av kuriosa og mer og mindre vellykket popularisering av fagstoff. Det finnes etter min mening bedre bøker i denne sjangeren.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media