Ny WHO-leder vil prioritere kampen mot AIDS

Nytt fra nett
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Gro Harlem Brundtlands etterfølger som generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, Jong-Wook Lee, setter kampen mot AIDS høyest på dagsordenen.

  Den sørkoreanske tuberkuloseeksperten ble 21. mai formelt valgt som generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) under generalforsamlingen der alle 192 medlemsland var representert. Jong-Wook Lee er den første fra Sør-Korea som er valgt til leder av et FN-organ.

  I sin tale til generalforsamlingen la den påtroppende generaldirektøren vekt på at WHO umiddelbart skal utvide og styrke det globale overvåkningsarbeidet for å kunne identifisere og reagere på sykdomsutbrudd rundt om i verden.

  – SARS-utbruddet er den første nye sykdomstrusselen i det 21. århundre, men det blir ikke den siste, sier han.

  Han understreker at det er akutt behov for en styrking av sykdomsovervåking og responsmekanismer, både på lokale, nasjonale og internasjonale nivåer. Lee var nylig i Kina for å se med egne øyne hvilke problemer SARS-utbruddet har ført til, og hvordan problemene blir forsøkt løst.

  Jong-Wook Lee understreket at kampen mot HIV og AIDS fremdeles skal være et svært viktig prioriteringsområde for WHO.

  – HIV og AIDS er et stort problem. Det er 27 millioner smittede i Afrika og det er nesten 50 millioner smittede på verdensbasis. Derfor ønsker jeg å prioritere dette arbeidet høyt og forsikre at så mange som mulig kan få antiretroviral behandling, sier Lee.

  Lee skal også følge opp signeringen av verdens første globale avtale for bekjempelse av tobakk. FNs røykekonvensjon fikk støtte fra alle WHOs 192 medlemsland og skal undertegnes i løpet av sommeren. Dette regnes som en stor seier for avtroppende generaldirektør Gro Harlem Brundtland. 58-åringen Jong-Wook Lee overtar stillingen som WHOs generaldirektør 21. juli.

  Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visNyhet?vp_id=1640

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media