Veien til riktig diagnose er lang

Merete Askim Om forfatteren
Artikkel

I min undervisning i ernæring ved Høgskolen i Sør-Trøndelag har jeg iblant den glede å kunne hjelpe studenter med et helseproblem som ikke godt nok kjent blant leger i Norge. Her er historien til «Anna», en voksen kvinne med et tradisjonelt norsk kosthold. En av de mange med tykk pasientmappe.

Anna var i mange år plaget med magesmerter og diaré. Følgende diagnoser er blitt stilt: Trass (som barn ønsket om å være lenge oppe), dårlige spisevaner («Anna, du spiser usunt, uregelmessig og for sent om kvelden»), menstruasjonsmerter («alle har smerter ved menstruasjon, p-pille vil hjelpe»), tarminfeksjoner («hunden din er borti litt av hvert og gir deg tarmproblemer, det er ikke nødvendig å ta prøver»), graviditet («vær glad du har diaré, det er verre å ha forstoppelse»; «vær glad for at du er glad i melk, det trenger du til den lille» – det ble fem barn med store magesmerter under graviditet og amming og mye melk), blindtarm («blindtarmen har sprukket, vi må ha deg på sykehuset»), kolikk (piller mot kolikk hjalp noe), underlivsproblemer og irritabel tarm.

I oktober 2002 ble det endelig tatt prøver. Det ble påvist laktoseintoleranse etter en laktose/H₂-test.

Flere av mine studenter har vært innom mange leger uten at laktoseintoleranse blir vurdert. De får en aha-opplevelse når vi gjennomgår laktoseintoleranse, som svar på egne eller barns symptomer. Et barn har legeskrekk etter alle legebesøkene og blodprøvene. Et annet barn har ifølge sin journal «hysteriske foreldre».

Jeg håper historien om Anna kan hjelpe flere.

Anbefalte artikler