Alt er lett når man kan det!

Erlend Hem Om forfatteren
Artikkel

Peat, J

Elliott, E

Baur, L

Keena, V

Scientific writing: Easy when you know how

292 s, tab, ill. London: BMJ Books, 2002. Pris GBP 23

ISBN 0-7279-1625-4

Man må få leseren på kroken allerede i første linje, mener Richard Smith, redaktør i British Medical Journal. En vitenskapelig artikkel konkurrerer med Manchester United, Hollywood-filmer og verdens beste forfattere om lesernes oppmerksomhet. Da kan det kanskje ha noe for seg å lese en bok om hvordan man skriver en vitenskapelig artikkel?

Boken er inndelt i 12 kapitler. Først beskrives hvordan man bygger opp en artikkel og gangen i publiseringsprosessen, mens de siste kapitlene gir tips om hvordan man kan skrive bedre. I denne siste delen gis en lang rekke eksempler på hvordan klossete formuleringer kan gjøres gode.

Forfatterne er fire australske kvinner, to av dem er pediatere, og eksemplene i boken bærer et visst preg av det. Boken er full av illustrerende sitater, oppsummerende faktabokser, tabeller og henvisninger til nyttige ressurser på Internett. Alle kapitler avsluttes med referanser.

Det finnes en rekke liknende bøker utgitt de siste årene (1 – 5). De inneholder mye av det samme. Å bruke noen timer på å studere en slik bok, er en fornuftig investering når man skal i gang med sin første artikkel. Denne boken er heftet og i frakkelommeformat, men har ingenting der å gjøre. Den ferske skribent vil få mye nyttig starthjelp, og også den mer erfarne vil finne gode råd her.

Anbefalte artikler