Nytt HIV-legemiddel godkjent i USA

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Amerikanske myndigheter godkjente i midten av mars et nytt legemiddel som gir håp til AIDS-syke som er resistente mot annen behandling.

  Legemidlet Fuzeon blokkerer HIV-virusets mulighet til å feste seg i cellene og ødelegge immunsystemet. Medisiner som allerede er på markedet, bekjemper HIV-viruset først etter at det har festet seg i cellene. Fuzeon er det første legemidlet på sju år som gir håp til AIDS-pasienter der andre medisiner har vist seg å være nytteløse.

  Blant HIV-pasienter som fikk Fuzeon var det få oppdagelige tegn til infeksjon i blodet, sammenliknet med pasienter som ikke fikk legemidlet, viser en studie som ble forhåndspublisert på The New England Journal of Medicines nettsider i forbindelse med godkjenningen av legemidlet. Ifølge studien gjør medisinen det mulig å undertrykke HIV-infeksjon hos pasienter som tidligere har vist seg å være resistente mot annen behandling. Det var imidlertid flere tilfeller av pneumoni blant pasientene som fikk Fuzeon enn blant de som ikke fikk det.

  Medisinen ventes imidlertid å bli veldig dyr. Den vil koste rundt 20 000 dollar i året. Dermed er det lite trolig at mer enn 12 000 mennesker i verden totalt vil kunne ta i bruk legemidlet i løpet av 2003, skriver BBC Health. Legemidlet er svært komplekst å produsere, og ifølge BBC mener produsenten Roche at det ikke er egnet for bruk i Afrika. De aller fleste AIDS-pasienter i Afrika har ennå ikke utviklet resistens mot medisiner som allerede er på markedet.

  Ved årsskiftet var 42 millioner mennesker i verden smittet av HIV, viser tall fra UNAIDS. I Norge var det på samme tidspunkt diagnostisert 2 555 HIV-smittede (1 805 menn og 750 kvinner), viser tall fra Folkehelseinstituttet. Les saken med lenker til kilder: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visNyhet?vp_id=844

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media