Flørt og maske
Marianne Mjaaland var den første kvinnelige kirurgen i et mannsdominert miljø i Tromsø.
– Det var ikke enkelt å få sitt første vikariat, men jeg ble kameratslig behandlet hele veien. For å holde ut må man være tykkhudet og barsk. Kvinnelige kirurger fremstår ofte som kjønnsløse, dels for ikke å utsette seg for mistanke om at man flørter seg til fordeler i jobben, mener Mjaaland.
Med innsidekunnskap om livet på operasjonsstuen beskriver hun et miljø der tonen er fleipete og seksualisering av samværet er en del av maktstrukturen mellom kjønnene. «Flørten brukes som sosialt glidemiddel,» skriver hun. I flere scener fungerer munnbindet som en maske som gir både fantasi og vakkert sminkede øyne fritt spillerom. Hevn, sladder, amfetaminmisbruk og at «alle ligger med alle» er elementer som brukes for å veve historien sammen.
– Hvorfor lar du den sterke Vera Wiehe ydmykes som kjønnsobjekt?
– Man ydmykes fordi man lar seg ydmyke. Leger er ofte flinke til å finne sårbare punkter hos hverandre. Mange velger en flørtende strategi for å slippe unna, slik Vera gjør, sier Mjaaland.
– Karakterene er detaljert fremstilt, og det er et lett gjenkjennelig miljø du viser. Hvordan tror du kollegene dine vil reagere?
– Dette er en roman. Både handling og personer er oppdiktet. Hvis noen mener at de kjenner seg igjen, vil jeg si at de er selvhenførende, sier hun.