Morderjakt blant vindskjeve på Oslos vestkant

Ivar Sønbø Kristiansen Om forfatteren
Artikkel

Bjørn, Bottolvs

Is

275 s. Oslo: Kolon Forlag, 2002. Pris NOK 278

ISBN 82-05-30755-5

Bjørn Bottolvs er førstebetjent ved Oslo politikammer og debuterte i 1999 med kriminalromanen Kometen. Hans andre roman, Is, forteller om kunstmaler Paul Wickmann som ikke dukker opp til åpningen av sin egen utstilling og blir meldt savnet. Politibetjent Jo Kaasa får i oppdrag å etterforske saken sammen med kolleger ved Majorstua politistasjon. Etter kort tid meldes det at noen har anbrakt et ille tilredt lik i et hull i isen på Sognsvann. I den videre etterforskning finner politiet først en kvinne skutt i en hytte i Bærumsmarka, og deretter et mannslik i en veigrøft i Holmenkollåsen. Forfatteren gir etter hvert leseren et betydelig persongalleri å velge morderen blant.

Selv om etterforskningen for det meste finner sted på «beste vestkant», er det samfunnets mer skyggefulle personer vi møter. Småkriminelle narkomane som stikker politiet med sprøytespisser, psykotiske hospitsbeboere, asylsøkere og alkoholikere. De personer som oftest vekker forargelse og avsky, beskrives med forståelse og varme. Boken er således uten fordømmelse av så vel gjerningsmann som andre skurker vi treffer i boken.

Etterforskningen foregår parallelt med rutineoppdrag, og morderjakten avbrytes derfor av «tilfeldige» selvmord og restaurantkrangel. Boken gir et troverdig bilde av politiyrket, men forhåpentlig er stress og tidspress en smule overdrevet. Hovedpersonen skal på samme tid håndtere bekymring over mulig HIV-smitte fra en narkoman, voldstrusler mot sin egen sønn, en mobiltelefon som ustanselig ringer og innkjøp av blomster til en bryllupsdag som nesten gikk i glemmeboken.

Dette er spenningslektyre for den som vil oppleve etterforskningens tidkrevende og kjedsommelige detaljer. Men boken er ikke kjedelig. Stadig nye hasteoppdrag og tildragelser driver handlingen videre. Dessuten er boken velsignet fri fra voldsfokusering.

Noen lesere vil nok ha ønsket at handlinger og motiver ble sett gjennom andre øyne enn bare den overarbeidede politibetjentens. Andre vil kanskje ønske seg mer psykologisk analyse av menneskers dunkle sider. Slike savn kompenseres med skarpt blikk for hverdagens detaljer. Et fly som passerer over er ikke bare et fly, det er også en ting som etterlater seg piperensere på himmelen.

For den som ønsker en kriminalroman fra et urbant kriminalmiljø, er denne boken et meget godt valg. Forfatteren inviterer ikke leseren til innsiktsorientert psykologi og sterke følelser. Han beskriver sine romanfigurer nøkternt, og man behøver ikke engasjere seg særlig mye i enkeltpersoner. Hvem er så gjerningsmannen? Forfatteren byr leseren på overraskelser og innsikt i politiets arbeidsmetoder.

Anbefalte artikler