Storsatsing i fengslene
– Nye tall viser at epidemien kan ha nådd en platåfase, i hvert fall i Estland. Situasjonen er mer usikker i Latvia og Litauen, men også her er det grunnlag for en forsiktig optimisme, sier Arnadottir, som nylig var i Oslo i forbindelse med sitt engasjement som rådgiver for Østersjø-samarbeidet.
Det flernasjonale samarbeidet, som har sekretariatet lokalisert i Helsedepartementet i Norge, har som mål å bekjempe spredningen av tuberkulose og andre smittsomme sykdommer i Østersjø-regionen (1, 2). De 11 landene er de samme som er representert i Østersjørådet, som foruten de baltiske statene, består av Polen, Russland, Tyskland og de fem nordiske landene. Den koordinerte innsatsen skjer gjennom økonomisk og administrativ støtte til lokale tiltak for smitteovervåkning, vaksinering, tuberkulose- og HIV-kontroll, forebygging av sykehusinfeksjoner og antibiotikaresistens, samt opprusting av primærhelsetjenesten. Arnadottir forteller at 25 – 30 lokale prosjekter blir fortløpende vurdert, og til nå har ti av dem fått økonomisk støtte. Et flertall av disse er tiltak for å bedre rutinene for tuberkulosekontroll i fengslene og styrke samarbeidet, fengslene imellom og mellom fengselshelsetjenesten og primærhelsetjenesten.
– Spesielt i Russland, Latvia og Litauen er forholdene kritikkverdige i de overfylte fengslene. De innsatte lever under trange forhold med elendige sanitærforhold, dårlig ventilasjon og lite lys. Dette øker selvsagt faren for å spre infeksjoner, spesielt tuberkulose. Innsatsen må derfor først og fremst konsentreres rundt forebyggende helsearbeid i fengslene, sier hun.