Trenger bedre diagnostikk av affektive lidelser

Aktuelt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Tidlig identifisering, bedre diagnostisering og kontinuitet i behandling og oppfølging er temaer som prioriteres høyt i Gjennombruddsprosjekt Psykiatri.

  Artikkel

  Depresjon og alvorlige affektive lidelser er hovedtema for prosjektet, og ekspertgruppen, under ledelse av psykiater Gerd-Ragna Bloch Thorsen, har laget 12 undertemaer som deltakerne kan velge mellom når de samles på Hamar i oktober.

  – Pasienter med affektive lidelser får for lemfeldig behandling i forhold til tidlig diagnostikk og behandling, sier Bloch Thorsen. – Vi vet at mange unge med bipolare lidelser får symptomer allerede i 14 – 15-årsalderen, men ikke diagnose før i slutten av 20-årene. Dette bekymrer oss, legger hun til.

  Ekspertgruppen ønsker at arbeidet i Gjennombruddsprosjektet skal bidra til at diagnostikken blir mer finslipt og skjerpet. – Det er mye feildiagnostisering av denne pasientgruppen. Personer med depresjoner og alvorlige affektive lidelser seiler under andre flagg, som rusproblemer, personlighetsforstyrrelser, angst. Feilkildene er mange, mener Bloch Thorsen.

  Ekspertgruppen legger også stor vekt på oppfølging.

  – Vi vet at uten behandling og oppfølging, vil mange med depresjoner og alvorlige affektive lidelser fungere like dårlig som schizofrene. Derfor ønsker vi forpliktende oppfølging av denne gruppen også, fortsetter Bloch Thorsen.

  Foruten tidlig identifisering, riktig diagnose og behandling og kontinuitet i behandling og oppfølging, ønsker ekspertgruppen å sette lys på elektrosjokk, stigma, pårørende, affektive lidelser og andre lidelser, behandlingskjeden, beredskap/forebygging av tilbakefall, behandlingsprogram, akutt og skjerming, foreldreveiledningsprogram samt fysisk aktivitet og kosthold.

  Ifølge Bloch Thorsen er forbedringspotensialet stort. Det er også interessen for å delta. – Det forrige Gjennombruddsprosjekt Psykiatri (1) har gitt god gjenklang, og folk vet hva prosjektet dreier seg om. Problemstillingen i dette prosjektet er mer omfattende enn i det forrige, og mange vil være med. 15 sykehusteam har takket ja til å være med, vi har plass til 25.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media