Epikrise og hospitering
Legene ved sykehuset og praksiskonsulentene har jobbet mye med å forbedre epikriser. Det er utarbeidet en ny mal for innhold i epikriser, hvor det er lagt større vekt på den informasjonen som fastlegene trenger for å gjøre en bedre jobb.
I disse dager legges siste hånd på forarbeidet til et prosjekt for å bedre rutiner for utskrivning fra sykehus, kalt GUTS (god utskrivning fra sykehus). Prosjektet setter blant annet som ideal at pasienten som skal skrives ut, får en samtale med pasientansvarlig lege om hva som er funnet og hva som er gjort under sykehusoppholdet, at epikrisen foreligger når pasienten skrives ut, og at den samtidig sendes til pasientens fastlege.
Et annet konkret resultat av praksiskonsulentordningen, er at allmennleger kan hospitere ved hematoonkologisk avdeling ved Sentralsjukehuset i Rogaland. Målet er bedre samhandling og økt gjensidig kjennskap mellom sykehuspersonalet og allmennleger i sykehusets nedslagsfelt. Hospiteringen gir tellende timer til videre- og etterutdanning i allmennmedisin. Den første hospitanten er i sving ved avdelingen. – Dette er første skritt. På sikt ønsker vi at alle avdelingene er med i hospiteringsordningen, sier Olav Thorsen.
Gjennom bladet Praksisnytt og via egen hjemmeside når praksiskonsulentene ut til en samlet legestand med informasjon om ordningen, prosedyrer, rutiner som bør innskjerpes, osv. – En viktig kommunikasjonskanal som blir mye brukt, mener redaktør og praksiskonsulent Asgeir Haugedal.
Olav Thorsen melder om stor stabilitet og tilfredshet i gruppen, men det er ikke like enkelt å påvise hva man faktisk har oppnådd av bedre samhandling mellom nivåene.
– Det føles som om vi fortsatt er i startfasen, sier praksiskonsulent Ole-Kristen Zweidorff. – Vi kommer inn i et system av vaner som har eksistert gjennom generasjoner av leger. Det er en lang prosess å endre det.
– Vi møter stor velvillighet ved avdelingene. Selv om vi iblant kan føle at vi går litt i veien for sykehuslegene, opplever jeg samtidig at vi er ganske autonome, og at vår tilstedeværelse ved avdelingene mer og mer foregår på våre premisser. Jeg opplever at de har stor respekt for oss, sier Thorsen. – Men forbedringspotensialet er stort. Vi trenger innspill på hvordan vi for eksempel skal skrive bedre henvisninger.
Praksiskonsulentordningen
Nettverk av allmennleger som skal styrke samarbeid mellom første- og annenlinjetjenesten og sikre helhet og kvalitet i pasientforløpet
Tilknyttet sykehusavdelinger hvor de deltar i møter og synliggjør allmennmedisinske synspunkter
Opprettet ved Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR) som fast ordning i 1999 etter mønster fra liknende ordning i Danmark
Praksiskonsulentordning er innført ved sykehusene i Haugesund, på Stord, i Tromsø og Kristiansand
I Stavanger har ordningen egen hjemmeside: http://praksis.sir.no