Siste søvntimer viktig for motorisk læring

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  De siste timene av nattesøvnen betyr mest for utviklingen av motoriske ferdigheter. Funnet kan få betydning for tilrettelegging av treningsprogrammer både for syke og friske personer .

  Artikkel

  Det viser en undersøkelse fra Harvard-universitetet i USA som er publisert i tidsskriftet Neuron (1).

  Stor forbedring

  Stor forbedring

  Det har lenge vært kjent at musikere, dansere og idrettsutøvere blir bedre til å utføre oppgavene de har lært seg, etter en god natts søvn. Men det er første gang en undersøkelse viser at forbedringene er relatert til den søvnen som finner sted de siste timene før oppvåkningen, den såkalte fase-2-NREM-søvnen.

  Forskerne vurderte den motoriske forbedringen, målt ved tempo og nøyaktighet, hos 62 høyrehendte personer som lærte å taste tall med venstre hånd i en bestemt rekkefølge på et tastatur. Gruppen som gjentok oppgaven etter 12 timer samme dag hadde ingen fremgang. Gruppene som ble testet igjen etter 24 timer og en natts søvn, forbedret ferdighetene med ca. 20 %. Størst forbedring hadde forsøkspersonene som hadde mest utbytte av den siste søvnfasen.

  Sover for lite

  Sover for lite

  Undersøkelsen konkluderer med at ferdighetslæring ikke bare er søvnavhengig, men også søvnfaseavhengig: – Funnet kan få betydning for tilretteleggingen av trenings- og opplæringsprogrammer på en rekke områder, for eksempel innen sport og spill og innen rehabilitering av pasienter med skader i nerve- og muskelsystemet. Undersøkelsen bekrefter at all innlæring av nye aktiviteter avhenger av søvn før maksimalt utbytte kan oppnås, skriver artikkelforfatterne.

  – Det moderne livets erosjon av søvntid kan redusere hjernens potensial for læring, uttaler førsteforfatter Matthew Walker til National Institute of Mental Health (NIMH) i USA.

  Instituttet peker på at søvnlengden er blitt redusert fra 8,5 til 6,5 timer på 50 år, og at skadevirkninger på grunn av søvnmangel er blitt dokumentert i en rekke studier. Søvnmangel gjør oss ikke bare mer uopplagt, men ifølge undersøkelsen mindre mottakelig for lærdom, blir det presisert.

  – Resultatene kan også forklare hvorfor små barn trenger så mye søvn. Deres intensive læring kan øke hjernens behov for store mengder søvn, sier Walker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media