Lave poliomyelittall må ikke bli en sovepute

Nina Husom Om forfatteren
Artikkel

Verdens helseorganisasjon frykter at poliomyelitt vil øke i verdens konfliktområder. Foto WHO/S. Torfinn

I 1988, da Verdens helseorganisasjon satte i gang vaksinasjonskampanjer for å utrydde poliomyelitt, var det mer enn 1 000 barn hver dag som ble rammet av sykdommen. Fra 2000 til 2001 ble tallet redusert fra 2 979 til 537 tilfeller, en nedgang på 80% på ett år. I 1988 eksisterte poliomyelitt i 125 land, i 2001 var dette tallet redusert til ti land.

Konfliktområder rammes

Det er en gruppe kalt The Global Polio Eradication Technical Consultative Group (TCG) som holder oversikt over polioutviklingen i verden. Gruppen advarer nå mot at poliomyelitt kan dukke opp igjen i de mange konfliktområdene i verden, når organisering av helsestell og infrastruktur bryter sammen.

Gruppen har blant annet registrert at programmet for utrydding av poliomyelitt i Afghanistan ikke har fungert de siste månedene. De ti gjenstående endemiske landene er India, Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Niger, Somalia, Egypt, Angola, Etiopia og Sudan, gjengitt i fallende rekkefølge etter antall tilfeller av sykdommen de siste år.

I 2001 ble mer enn 575 millioner barn under fem år i 94 land vaksinert som del av utryddingsprogrammet. Ti millioner vaksinatører utførte jobben. Verdens helseorganisasjon ved Gro Harlem Brundtland oppfordrer land som fortsatt har poliomyelitt, til å anstrenge seg for å utrydde sykdommen mens det ennå er tid.

Anbefalte artikler