Massasje før fødselen er nyttig

Erlend Hem Om forfatteren
Artikkel

Prenatal massasje av perineum forhindrer skader under fødselen hos førstegangsgravide.

Perineal massasje innebærer å tøye perineum med olje på fingrene fra 35 ukers graviditet omtrent ti minutter daglig. Slik massasje medfører at det sjeldnere blir nødvendig å sy rifter i perineum under fødselen. Effekten kan imidlertid kun påvises hos førstegangsgravide (1, 2). En ny undersøkelse viser at kvinner som har gjennomført slik massasje, er overveiende positive og kan tenke seg å gjøre det igjen (3). Skader i perineum kan gi inkontinens, dyspareuni og vedvarende smerter. Slike problemer forekommer sjeldnere hos kvinner med intakt perineum.

Før, ikke under fødsel

– Studier har vist at strekking av perineum de siste 6–7 uker før fødselen kan være gunstig for å hindre suturkrevende rifter under fødsel, sier professor emeritus Per Bergsjø. Slik massasje er også forsøkt under selve fødselen, men dette viste seg imidlertid ikke å ha effekt (4).

– Prenatal massasje er ikke beskrevet i norske lærebøker, og så vidt jeg vet er metoden ikke i vanlig bruk i Norge. Siden slik massasje ikke er skadelig og kvinnene synes det er greit å gjennomføre, bør vi vurdere å innføre dette i veiledningen av førstegangsgravide, sier Bergsjø.

Anbefalte artikler