Hva leser du for tiden?

Kari Ronge Om forfatteren
Artikkel

Marit Gundersby Løvås Psykiatrisk avdeling Sentralsjukehuset i Rogaland

–  Historien om Norge , et fembindsverk av Karsten Alnæs. Jeg skal snart reise til Kina og Taiwan. Derfor jakter jeg på gode reisebeskrivelser, slik som Kjell-Reidar Hovelsruds bok Svalbard – et eventyrlig polarliv . Den leste jeg med stort utbytte før sommerens reise dit. Ellers har jeg vært paralysert av høstens nyhetsbilde. Det har blitt mest TV, selv om kugalskap, valget her hjemme og i USA, terrorangrep og krig gjør meg urolig for fremtiden. Mattheten skaper behov for noe lettere. Samtidig hadde jeg stort utbytte av Ingvar Ambjørnsens psykolgiske thriller Dukken i taket .

– Hva liker du best å lese?

– Gjennom jobben møter jeg litteraturen som ikke er skrevet, mange sterke livsfortellinger som aktiviserer følelser og tanker, og krever bearbeiding. Derfor orker jeg sjelden å lese skjønnlitteratur i hverdagen, men foretrekker reisebeskrivelser eller historie.

– Overskuddet er ikke helt på høyden når arbeidsdagen er såpass krevende. Min avkobling er heller å gjøre noe praktisk, gjerne å gå på tur. Jeg har stor familie, og er snart pensjonist. Da får jeg bedre tid til bokprosjektene jeg har planer om. Jeg fikk nettopp tilsendt Hamsuns samlede verker gjennom bokklubben, og ser frem til å lese hans bøker på nytt. Mange arrangementer i forbindelse med Garborg-året har inspirert meg til å pløye gjennom et forfatterskap som føltes fjernt i min oppvekst og ungdomstid østpå.

– Har du noen favorittforfatter?

– Egentlig ikke, jeg velger både bøker og forfattere etter innfallsmetoden. Knut Hamsun har jeg alltid satt stor pris på, særlig Markens grøde og Viktoria . Men også Sult var viktig.

– Hvilken bok ønsker du deg til jul?

– Det må bli jubileumsutgaven av Arne Garborgs Haugtussa . En praktbok; langt mer spennende enn jeg har oppfattet tidligere. Jeg har en CD med sangene fra før. Lynni Trekrem tolker diktsyklusen aldeles nydelig.

Anbefalte artikler