Hva leser du for tiden?

Kari Ronge Om forfatteren
Artikkel

Berit Fevang konstituert fylkeslege i Rogaland

– Fylkeslegeembetet er inne i en omorganiseringsprosess av dimensjoner og det meste av tiden går med til å lese høringsuttalelser, sammen med flere nye helselover. Jeg skumleser også tidsskrifter, så som Fjell & Vidde fra Turistforeningen. Fordi jeg er opptatt av botanikk, hagebruk og stilarter, kjøpte jeg nylig en illustrert jugend-bok på tilbud. Den gleder jeg meg til. Jan Kjærstads Forføreren er neste mann ut blant romanene. Den har stått i bokhyllen altfor lenge.

– Hva liker du best å lese?

– Jeg velger nok lyrikk. Det gir inspirasjon i hverdagen og virker som motvekt til alt det tunge forskriftsarbeidet. Jeg liker også å sitere fra dikt i taler jeg må holde i yrkessammenheng. Åse-Marie Nesses Primstav: merkedagar , men også Vinterhuset er fascinerende. Der beskriver Nesse opplevelser på et sykehjem for senil demente, hvor hun ofte besøkte sin gamle mor. I diktet ”Røsslyng” gir hun en gripende beskrivelse av denne kvinnen. Vemodet som kommer med alderen, men også det livsbejaende jeg finner hos Herman Wildenveys naturopplevelser, gjør godt. Forut for sommerens Hellas-reise repeterte jeg gresk mytologi. Slik lesing forlenger ferien.

– Bortsett fra britiske kriminalserier på TV, bryr jeg meg lite om krim og dårlige biografier. Jeg har alltid stabler av bøker ved siden av meg i godstolen og på nattbordet. Setter jeg dem i bokhyllen, blir de gjerne værende der. Nå er tiden inne for å lese for barnebarna. Da tar jeg gjerne frem Anne-Cath. Vestly, som jeg leste for mine egne barn. Det er herlig!

– Har du noen favorittforfatter?

– Henrik Ibsen; helt siden gymnasdagene da jeg fikk hans samlede verker av foreldrene mine. Hos Ibsen finner jeg alltid noe nytt, han passer til alle tidsepoker. Nå står En folkefiende for tur. Den er aktuell etter legionellabakterien vi neppe blir ferdige med ved vårt kontor i Stavanger.

– Hvilken bok ønsker du deg til jul?

– Jeg har lovet meg selv å komme gjennom Brødrene Karamasov av Fjodor Dostovjevskij. For at det skal bli noe av, er det bedre å ha den enn å låne verket på biblioteket. Ellers tar jeg gjerne imot jubileumsutgaven av Arne Garborgs Haugtussa , illustrert av Håkon Bleken.

Anbefalte artikler