50 år med internasjonalt medisinstudentarbeid

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  I år er det 50 år siden medisinstudenter fra åtte land, deriblant Norge, samlet seg i Danmark for å danne en internasjonal organisasjon for medisinstudenter. De opprettet

  International Federation of Medical Students’ Associations, bedre kjent som IFMSA.

  Artikkel

  Året var 1951, entusiastiske og idealistiske studenter drømte om en organisasjon som kunne samle medisinstudenter fra hele verden for å arbeide sammen for helsefremmende arbeid og utveksle erfaringer for å kunne tenke globalt og handle lokalt.

  Jubileumsfeiring

  Jubileumsfeiring

  Over 600 medisinstudenter fra nesten 80 land var samlet i Aalborg, Danmark ved den årlige internasjonale treningskongressen til IFMSA. Det spesielle i år var at 50-årsjubileet skulle markeres, og det var invitert celebre gjester fra blant annet FN, Verdens helseorganisasjon (WHO), International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) og helseministre fra ulike land. Den største begivenheten var åpningstalen holdt av Erik Holst, den første presidenten og grunnleggeren av IFMSA. Stemningen steg ytterligere da organisasjonen fikk anerkjennelse for sitt arbeid og gratulasjoner av FNs generalsekretær Kofi Annan.

  På jubileumsprogrammet stod det ti forskjellige workshops, ledertreningsprogram og diskusjonsgrupper. Det ble holdt mange interessante innlegg og lærerike diskusjoner innenfor temaer som global helse, fattigdom, tuberkulose, malaria, aktiv dødshjelp, landminer, det humane genomprosjektet og mange flere. Prominente personer som Nils Daulaire fra Global Health Forum, Melinda Moore fra International Refugee Health, USA og forfatter Laurie Garrett kjent bl.a. for boken Betrayal of trust gjorde debatten levende ved å fortelle om sine erfaringer innenfor global helse og internasjonalt arbeid. Interessen var stor og programmet stramt, slik at det ble mange sene kvelder med lange debatter. Årets møte var et godt eksempel på at den 50 år gamle drømmen til de idealistiske studentene, var blitt til virkelighet.

  Norsk engasjement

  Norsk engasjement

  Sju representanter fra NorMSIC (Norwegian Medical Students’ International Committee) var til stede for å feire anledningen og utveksle tanker og ideer, og bringe tilbake noe av entusiasmen og inspirasjon til medisinstudenter i Norge. NorMSIC, som også markerte sitt 50-årsjubileum i Tromsø tidligere i år, har alltid stått sterkt innenfor IFMSA. På det første møtet til IFMSA i 1951 representerte Bernt Antonsen og Helge Grendahl norske medisinstudenter og tok del i opprettelsen av organisasjonen, og i 1963 var Norge vert for årsmøtet til IFMSA. I senere år har NorMSIC hatt representanter i IFMSA-styret som liaison-offiserer for WHO og IPPNW, og innenfor området klinisk utveksling. For året 2001–02 er Ellinor Jenssen, tidligere leder av NorMSIC, valgt til internasjonal Training and Resource Development Director.

  Norge har alltid vært aktive medlemmer av IFMSA og har opparbeidet seg stor tillit og respekt. NorMSIC koordinerer et internasjonalt barnehjemsprosjekt i Romania (www.normsic.org/orphan) og har de siste årene vært fadder for nye medlemsland. Videre driver organisasjonen et prosjekt hvor det jobbes med å samle inn medisinsk utstyr for å støtte en helseklinikk i slummen av Nairobi, Kenya. Dessuten sender NorMSIC hvert år over over 60 medisinstudenter på klinisk- og forskningsutveksling.

  Vi benytter anledningen til å takke alle som har bidratt med å føre frem IFMSA og NorMSIC disse 50 årene, og samtidig ønske at nye studenter vil bidra like mye i fremtiden under samme entusiastiske motto som Erik Holst og hans arvtakere: «The impossible we will do tomorrow, miracles takes a little bit longer».

  Les mer om NorMSIC og IFMSA: www.normsic.org og www.ifmsa.org

  Vi vil oppfordre alle gamle medlemmer av IFMSA og NorMSIC til å ta kontakt med oss på e-post normsic@normsic.org og fortelle sin historie!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media