()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Stadig flere kvinner ber om keisersnitt fordi de frykter fødselen. Kurs hos psykolog har hjulpet personalet ved Buskerud sentralsykehus til å takle dette.

  Artikkel

  Det finnes flere forklaringer på hvorfor såkalt fødselsangst griper om seg. – Vi tror moderne kvinner er redde for å tape kontroll, forteller gynekologene Liv Ellingsen og Knut Magne Uv ved Buskerud sentralsykehus i Drammen.

  – Utviklingen er nok også en følge av den kulturelle utvikling mot at pasienten venter å få bestemme selv. Dessuten er det kanskje blitt mer tillatt å snakke om slik angst. Og også overgrep, som ofte er bakgrunnen for fødselsangst, er blitt noe kvinner lettere tør å si noe om, fortsetter de.

  – Den hyppigste grunnen for ønske om keisersnitt som oppgis, er tidligere traumatisk fødsel, men ser vi i journalene, er det intet som tyder på at kvinnene med fødselsangst oftere har hatt en objektivt vanskelig fødsel enn andre kvinner, sier Ellingsen.

  Menns angst

  Menns angst

  Svært ofte er det mannen som fremfører ønsket om keisersnitt. Ellingsen og Uv sier at mange menn har opplevd det å være til stede ved en fødsel som dramatisk og skremmende, uten å ha fått bearbeidet dette etterpå. «Kan dere garantere at dette går bra?» er et spørsmål de stadig får fra fedrene.

  – Er det mulig at økt fødselsangst har sammenheng med at det er blitt vanlig for menn å være med på fødselen?

  – Ja, samtykker begge. – Det kan godt være den viktigste grunnen.

  Lavstatus i obstetrikk

  Lavstatus i obstetrikk

  Buskerud sentralsykehus har sendt fem jordmødre og to sykepleiere i tillegg til Ellingsen og Uv på et kurs om hvordan de skal håndtere fødselsangst, ledet av psykologen Lisbeth Brudal.

  – I begynnelsen var jeg skeptisk. Nå får jeg vel bare enda flere av de pasientene som sliter meg ut og som jeg ikke vet hvordan jeg skal takle, tenkte jeg. I vårt miljø er det legene som har lav keisersnittfrekvens, som har god operasjonsteknikk og er flinke med ultralyd som har status. Men etter kurset merker vi positiv interesse fra kollegene våre, kanskje fordi de ser at vi har fått metoder til å møte disse kvinnene med som ikke koster mer tid enn det tok tidligere, sier Ellingsen.

  – Det er overraskende godt som lege å delta i en slik kursgruppe. Vi blir sett og tatt på alvor med våre reaksjoner. I sykehusmedisinen er det fortsatt uvanlig for kolleger, føyer Uv til.

  Kroppen fungerer!

  Kroppen fungerer!

  – For å senke etterspørselen etter keisersnitt la vi tidligere stor vekt på saklig informasjon om risikoen. Men pasientene hørte ikke hva vi sa. Nå snakker vi i stedet om betydningen av vaginal fødsel for tilknytningen mellom mor og barn. Spesielt for de mange som har opplevd seksuelle overgrep er det sentralt å oppleve en normal fødsel. De tror ofte at underlivet deres ikke fungerer. Når de føder på vanlig måte, er de kanskje stoltere enn noen andre over hva de har klart, sier Uv.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media