Om sport, medaljer og matematikk

Korrespondanser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I Aftenpostens morgenutgave for 16.7. 2001 finnes nederst på side 4 en liten notis på 12 enspalters linjer med tittelen Tok medaljer i matte-OL . Der berettes det at i den internasjonale matematikkolympiaden i USA for elever i den videregående skole tok Norge sølv- og bronsemedalje. Den første gikk til David Kunszenti-Kovacs, og den andre til Odd Jostein Mykland Tveitastøl, og David var den beste nordiske deltaker. I laget var videre Matias Holte, Magnus Kristiansen, Børge Mikkelsen og Rune Valle. Det deltok 473 ungdommer fra 83 land. Det var ingen bilder, intervjuer eller annet oppslag som henledet oppmerksomheten på den lille notisen.

  Jeg skulle ta meget feil om ikke overskriftene, plasseringen, bildedekningen i fete farger og blomstrende ord om Norges fortreffelighet ville ha prydet sportssiden hvis det gjaldt en internasjonal sportsgren, f.eks. dagens mani: golf og fotball.

  Den åndelige sportsgren, den matematiske vitenskap, så vel som andre basalvitenskaper som fysikk og kjemi, danner grunnlaget for bl.a. den medisinske vitenskap. Den har skaffet oss tallrike avgjørende fremskritt i oppklaring og behandling av en rekke sykdommer. Og flere vil følge, ikke minst som resultat av det nyeste hjelpemiddel, genteknologien. Men ikke av seg selv! Det må skapes en allmenn holdning til vitenskap som går ut på at vitenskap ikke bare er nyttig, men nødvendig . Det er denne innstilling som mangler i Norge. Politikerne har vist det ved sine ynkelige bevilgninger til forskningsformål. Pressen er ikke meget bedre, jf. omtalen av de glimrende resultater disse unge – som representerer vår fremtid – har prestert i sin idrett.

  Uten en klar holdningsendring hos det norske folk, hos våre politikere spesielt, vil Norge fortsette den tilbakegang vi har hatt de siste 15 – 20 år og som har ført oss til en klar jumboplass blant de nordiske land – til tross for at vi er rikest av dem alle. Det blir en tøff oppgave for politikerne å bremse grådighetskulturen slik at det blir økonomisk mulig å rette opp de skader som er skjedd.

  Men håpet er ikke stort – å vinne valget er størst.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media