Slutt på hydroklortiazid?

Aktuelt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Et av de sikreste og billigste blodtrykkspreparater på markedet kan forsvinne på det norske markedet pga. at MSD har problemer med å levere Dichlotride. Men generiske preparater kan skaffes på registreringsfritak.

  Artikkel

  Hydroklortiazid (Dichlotride), som produseres av legemiddelfirmaet MSD, er et førstevalgspreparat når det gjelder behandling av høyt blodtrykk. Men mange av de mer enn 10 000 norske pasientene som bruker medisinen, har i den senere tid gått forgjeves til apoteket for å hente den. Årsaken er leveringsproblemer fra USA. Norske allmennpraktikere mistenker at firmaet bevisst produserer mindre for å få pasienter over på nyere og dyrere preparater.

  – Vi informerer hovedkontoret så godt vi kan om at etterspørselen fortsatt er høy, forteller Hilde Hansteen i MSD Norge, som legger til at liknende press er utøvd fra firmaets representasjon i andre land. MSD Norge har store problemer med å få tak i preparatet, og om pasienter har fått det eller ikke, beror mye på apotekenes lagre. På spørsmål om hvilke råd de gir apotekerne i denne anledning, svarer hun at pasientene blir oppfordret til å ta opp muligheten for å skifte til et annet vanndrivende medikament med sin egen lege. Men det er helt klart at preparatet er truet av avregistrering.

  Mangelen på Dichlotride har i sommer vært gjenstand for debatt på det allmennmedisinske diskusjonsforumet Eyr. Hogne Sandvik, redaktør for Eyr, sendte 3. juli et e-brev til WONCAs internasjonale diskusjonsliste med kopi til administrerende direktør Raymond Gilmartin i MSD, der han uttrykte undring over vanskelighetene med å levere hydroklortiazid alene, når kombinasjonspreparater med enalapril og losartan leveres. Han spurte om situasjonen er tilsvarende i andre land.

  Sandviks utspill ble møtt med liten forståelse internasjonalt. Mange kolleger viste til at det finnes et utall av produsenter av generiske preparater, også innen EU-området, slik at det ikke kan være noe problem å importere billige hydroklortiazidpreparater til Norge. Ifølge Ann-Margret Borgstrøm ved Legemiddelverket er det nødvendig å søke om registreringsfritak for å skaffe medikamentet fra utlandet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media