Medisinstudentene i bresjen for humanitæraksjon

Aktuelt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  1. september går startskuddet for medisinstudentenes humanitæraksjon, Helse Uten Grenser. I alle universitetsbyene skal studentene synes i gatebildet. Pengene skal gå til et brønnboringsprosjekt i Niger.

  Artikkel

  I Bergen blir det en spesiell markering på Torgalmenningen, der statsminister Jens Stoltenberg skal åpne aksjonen.

  – At statsministeren kommer, er en inspirerende anerkjennelse av vårt engasjement, sier Calista Ophilia Croos som er leder for medisinstudentenes humanitæraksjon Helse Uten Grenser (HUG).

  Behov for rent vann

  Behov for rent vann

  Annethvert år siden 1991 har studentene arrangert en innsamlingsaksjon i samarbeid med en bistandsorganisasjon. Aksjonen blir gjennomført på frivillig basis, men administrasjonskostnadene blir dekket av sponsormidler.

  Årets aksjon skjer i samarbeid med CARE Norge, og målet er å samle inn 2,1 millioner kroner til et brønnboringsprosjekt i Niger (1–3). Prosjektet skal sikre tilstrekkelig og hygienisk vanntilførsel til en klinikk i landsbyen Dan Issa som blant annet driver fødestue, helsestasjon og vaksinasjonsprogram.

  – For å kunne holde en akseptabel hygienisk standard, er klinikken avhengig av å kjøpe vann, men det er dyrt og kostnadene må dekkes av pasientene, opplyser Calista Ophilia Croos.

  Sist vinter var hun og andre medlemmer av humanitæraksjonens hovedkomité på en prosjektreise til Dan Issa (2). Nøden i landsbyen og de kritikkverdige forholdene for pasientene ved klinikken gjorde et dypt inntrykk på henne: – Men til tross for vann- og utstyrsmangel har de ansatte både pågangsmot og kompetanse, sier hun.

  Kreativ uke

  Kreativ uke

  Under kampanjedagene 1.–8. september skal om lag 2 000 medisinstudenter i de fire universitetsbyene krype ut av lesesalene og gjøre kreative og inntektsbringende ting, alt fra å arrangere konserter, utstillinger og konkurranser til å selge vafler, bære bøsser eller måle blodtrykket på folk. I tillegg vil det bli holdt ulike foredrag og debattmøter som er åpne for publikum. Sist, men ikke minst skal HUG-aksjonen følge opp tradisjonen med bamsesykehus, dit barna kan komme med kosedyr som trenger behandling og pleie, enten det gjelder løse ører som skal sys på igjen, slitte bein som må gipses, eller rett og slett et intensivopphold i en kuvøse.

  – Bamsehelse er selvsagt viktig, smiler Calista Ophilia Croos. – Men vi vil ha oppmerksomhet og støtte fra flest mulig. Derfor blir det aktiviteter og underholdning for alle aldersgrupper, lover hun.

  En postgiroblankett for støtte til HUG-aksjonen er vedlagt dette nummeret av Tidsskriftet. Mer informasjon om HUG-aksjonen finnes på www.hug.no

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media