Akutt studentengasjement

Aktuelt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Medisinstudentene på niende semester ved Universitetet i Oslo bruker både fritiden og pengene sine på å lære akuttmedisin.

  Artikkel

  To helger i mai møtte nærmest hele kull V–97 opp på akuttmedisinkurs ved Rikshospitalet. Norsk medisinstudentforening (Nmf) har arrangert slike kurs for medisinstudenter mer eller mindre regelmessig i ti år. Alle lokalavdelinger arrangerer kurs, og ved de fleste studiestedene er det stiftelsen Norsk Luftambulanse som står bak den praktiske gjennomføringen.

  Med midlertidig lisens

  Med midlertidig lisens

  Tiende semesterstudent Anders Rostrup Nakstad har lang fartstid i ambulansetjenesten både i Oslo og Akershus, og han er Norsk medisinstudentforenings ansvarlige for akuttmedisinkurset.

  – Kurset er ment som et supplement til studentenes vanlige undervisning. Dette er et tilbud til studenter som får midlertidig lisens for å jobbe som legevikarer i sommerferien, forklarer Nakstad.

  Kurset består av en forelesningsdel og en større praktisk del, der studentene øver på basal og avansert hjerte-lunge-redning. Det blir blant annet undervist i bruk av defibrillator, intubasjon og medikamenter til akuttmedisinsk bruk.

  Nakstad er godt fornøyd med studentenes innsats. – Å møte opp klokken 9 både lørdag og søndag morgen i den siste måneden før eksamen tyder på engasjement og lærevillighet, mener han.

  Skuespill

  Skuespill

  Det er heller ikke noe i veien med skuespillerprestasjonene: Student Gry Findal sitter og spiser en bedre middag med sin mann, idet han plutselig faller sammen i stolen. Han ligger livløs på gulvet i form av en plastdukke, men Gry er alt annet enn livløs – hun skriker og bærer seg, og gjør alt hun kan for å forstyrre livredderne.

  – Sett deg ned og ta det med ro, sier Ellen Annexstad. Hun og livredderkollega Elisabeth Holmboe sjekker plastdukkens pust, starter kunstig ventilasjon, fester defibrillatorens ledninger til elektrodene på dukkens bryst, sjekker for sjokkbar rytme, gir oksygen, legger veneflon, gir nødvendige medisiner og sjokker dukken – alt omtrent på samme tid. Det er nok et stykke igjen før plastdukken reiser seg og fortsetter middagen, men instruktør Morten Bakkerud fra Norsk Luftambulanse bekrefter at livredningsdukken har fått tilbake sinusrytme.

  – Alt i alt et veldig bra kurs, synes Ellen Annexstad. – Jeg lærte ikke så mye nytt, men vi fikk en god repetisjon av viktig kunnskap. Hvis vi kommer opp i en akuttsituasjon, forventes det av oss medisinstudenter at vi skal ta ansvar. Nå er vi bedre forberedt på det, mener hun.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media