Retten til å nekte behandling og til medvirkning
Pasienter med kompetanse til å samtykke har rett til å frasi seg behandling, også der dette får alvorlige konsekvenser for vedkommende. I et pasientforhold som etableres frivillig, kan pasienten på ethvert stadium trekke seg fra videre undersøkelse eller behandling. Undersøkelse eller behandling uten pasientens samtykke eller hjemmel for å fravike kravet om samtykke kan gi grunnlag for reaksjoner fra tilsynsmyndighetene overfor legen. Det kan også rammes av strafferettslige bestemmelser om tvang og utløse erstatningsansvar.
Videre har pasienten rett til å medvirke i behandlingen – det vil si gi uttrykk for ønsker og påvirke legens beslutning dersom det er forsvarlig. I situasjoner med reelle valgmuligheter mellom forsvarlige behandlingsmetoder, skal legen imøtekomme pasientens valg. Valget kan imidlertid begrenses av tilgjengelighet og kostnader knyttet til behandlingen.
Et viktig grunnlag for medvirkning er den informasjon pasienten mottar. Helsepersonells informasjonsansvar er noe utvidet i forhold til tidligere lovgivning. Detter er regulert i pasientrettighetsloven §§ 3 – 2 til 3 – 5 (2). Pasienten har rett til informasjon om egen helsetilstand, om ulike behandlingsformer og om ev. risiko og bivirkninger.
I begrepet informert samtykke ligger at pasienten har fått den informasjon som er nødvendig for å kunne gi samtykke eller til å medvirke i behandlingen.
Pasienten kan derimot ikke styre hvilken behandling som skal gis, det er legen som treffer beslutning om medisinsk behandling og oppfølging ut fra hva som er adekvat og forsvarlig. Dersom pasienten ikke har samtykkekompetanse, har pasientens nærmeste pårørende rett til å medvirke i behandlingen. Nærmeste pårørende er den pasienten velger til denne funksjonen. Dersom pasienten ikke er i stand til å velge, bestemmer legen eller den som gir helsehjelpen hvem som skal regnes som ”nærmeste” ut fra hvem som antas å stå pasientens nærmest med utgangspunkt i lovens rekkefølge, jf. § 1 – 3 punkt b.