Dyreforsøk
Ifølge dagens oppfatninger er en BMI (kroppsmasseindeks) på 22 optimal, men i flere ukontrollerte studier med mennesker har man funnet at de med lavest BMI (under 19) var de sunneste. I Okinawa inntok de bl.a. 20 % færre kalorier enn i Japan som helhet, og relativ dødelighet var bare 59 %, 69 % og 59 % fra henholdsvis hjerneslag, kreft og hjertesykdom.
Kontrollerte dyreforsøk har vist at med 30–70 % reduksjon i kaloriinntak oppnådde dyrene lavere nivåer av glukose, insulin og blodtrykk, høyere rate av DNA-reparasjon, forbedret immunfunksjon, og utsettelse av aldersrelatert nedgang i proteinsyntese, bein- og muskelmasse.
Dyrene fikk også aldersrelaterte sykdommer senere, inkludert kreft, autoimmune sykdommer, diabetes, hypertensjon og nyresykdom. Mus som fikk redusert kaloriinntaket med 65 %, levde 67 % lenger enn de musene som fikk spise fritt. Også reproduksjonsevnen ble forbedret. Dyreeksperimentelle data tyder på at reduksjonen i kaloriinntak direkte forsinker aldringsprosessen. Man kan vanskelig forstå at evolusjonen kan ha frembrakt en tilstand hvor energibruken holdes på et patologisk nivå hos flertallet av en befolkning. En teori bør kunne forklare hvordan man skal fremme helse og overlevelse under press fra miljøforandringer.