Corn flakes og barns seksuelle utvikling

Mette Sagsveen Om forfatteren
Artikkel

Disen ligger tykk rundt det nye studenthuset Driv som venter innrykk av 30 medisinstudenter en tidlig, bekmørk lørdag i Tromsø. Psykolog og sexolog Thore Langfeldt skal snakke om barns seksuelle utvikling på lørdagsseminaret til Medisinernes seksualopplysning.

Han innleder med en oversikt over seksualitetens historiske utvikling. Foredraget glir fint i balansen mellom morsomme seksualhistoriske tilbakeblikk og dagens situasjon. Stemningen er god. Langfeldt krydrer foredraget med selvopplevde historier og kliniske tilfeller som møtes med smil og latter fra salen. Det er godt å høre på en fagmann som kan prate så åpent om sex. En kort innføring i både gutters og jenters anatomi gis. Deretter får de ivrige tilhørerne beskrevet hvordan barn i ulike aldersgrupper får sin første orgasme. Flere ganger poengterer han de helsemessige gevinstene ved å onanere. Slik har det ikke alltid vært.

30 medisinstudenter møtte opp på lørdagsseminar da psykolog Thore Langfeldt snakket om barns seksuelle utvikling. Foto M. Sagsveen

På 1700-tallet mente man at onani førte til sinnsykdom. I 1990-årene var det fortsatt noen som så på onani hos små barn som et uttrykk for at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep. Onani er blitt sett på som en trussel, og både leger, teologer og pedagoger har jobbet aktivt for å forhindre onanien og det er blitt iverksatt ulike behandlingstiltak.

Langfeldt fortalte at den uskyldige skålen med Kelloggs’ corn flakes ble laget som et middel i kampen mot onanien. Dr. Kelloggs var en sterk motstander av onani, og mente tydeligvis at sprøristede maisflak ville hindre unge mennesker i å bedrive slike aktiviteter. Siden frisk luft ble sett på som antionani-middel, sendte man barna på landet for at de skulle få frisk luft. – Mon tro om det ikke var noen som benyttet anledningen til å hoppe i høyet? undret Langfeldt.

Langfeldt var også inne på det norske språkets seksualord. Negativt ladede ord som skamlepper og brystvorter er godt innarbeidet i språket. – Dessuten brukes det misvisende ordet «frigid» om kvinner som ikke kan få barn. Frigid betyr kald og det å ikke kunne få barn har ingen sammenheng med å være kald, fortsetter Langfeldt. – Dette burde det gjøres noe med, men det krever at man finner andre ord og at folk klarer å vende om til den mer positive formuleringen.

Ifølge Langfeldt viser statistikken at nordmenn bruker mindre og mindre tid på seksualaktiviteter. Har vi egentlig tid til sex i dagens travle samfunn? Sex er sunt, og som helsearbeidere er det del av vår oppgave å fremme sunnhet. Det betyr at vi må snakke mer om sex med pasienter. Ta utfordringen!

Anbefalte artikler