Hva leser du for tiden?

Anne Ringnes Om forfatteren
Artikkel

Jørgen Jørgensen, allmennpraktiker, Hokksund

– Jeg har bestandig 3–4 bøker på gang. Nå leser jeg Til Kongos indre som er en av fire reiseskildringer i Spor-serien som er utkommet i år. På sporet av den tapte tid er Marcel Prousts 12-bindsverk som jeg har gitt meg selv et år på å lese, for dette er vanskelig tilgjengelig. Han skriver om erindringer om barndom og oppvekst. En annen oppvekstroman jeg holder på med er Charterhouse of Parma av Stendhal. Den handler om en mann som er med i slaget ved Waterloo og blir merket for livet. Den utkom på 1830-tallet. Dessuten leser jeg den tredje, oversatte Harry Potter-boken, Harry Potter og fangen fra Azkaban , som jeg liker godt. Oversettelsen til norsk er utrolig, også alle egennavn er oversatt.

– Hvordan er dine lesevaner?

– Jeg leser hver dag – minst to timer. Etter et hurtiglesingskurs jeg tok i USA går det raskt å lese. Der lærte jeg å lese slik at øyet ikke flytter seg. Ved å feste øyet på midten av siden får du med deg alt både til venstre og høyre.

– Kjøper du alle bøkene?

– Nei, jeg låner det meste på biblioteket. Når julekatalogen fra bokhandelen kommer, går jeg gjennom den og skriver ned de aktuelle titlene. I år ble det 40 titler på listen som jeg leverte på biblioteket. Da har jeg nok litteratur utover vinteren. Bibliotekene er den beste institusjonen Norge har!

Anbefalte artikler