Nytt om navn

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Minneord

  Krybbedødforskere er tildelt pris

  Prisen Sammen mot krybbedød, som er Landsforeningen til støtte ved krybbedød og Libero-fondets pris til unge forskere, gikk i år til Siri Hauge Opdal og Marianne Arnestad, begge stipendiater ved Rettsmedisinsk institutt, Rikshospitalet. Prisen, som er på 50 000 kroner, ble delt likt mellom de to vinnerne.

  Valget av årets prisvinnere begrunnes med deres innsats innen forskning som søker å avdekke den rolle arvelige faktorer spiller ved krybbedød. De foreløpige resultatene fra denne forskningen er både interessante og lovende.

  Forskning på krybbedød har tidligere avdekket flere risikofaktorer, herunder mageleie, røyking og overoppheting. Denne kunnskapen har bidratt til en nedgang i antall barn som dør i krybbedød. Likevel dør fremdeles mange barn i krybbedød, og det er grunn til å anta at krybbedød kan skyldes en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer. Opdal og Arnestads forskning på eventuelle bakenforliggende genetiske faktorer ved krybbedød, imøtesees derfor av Landsforeningen til støtte ved krybbedød og Libero-fondet.

  Pris fra Allmennmedisinsk forskningsutvalg

  Allmennmedisinsk forskningsutvalgs forskningspris for beste frie foredrag ble delt ut under Primærmedisinsk uke i november. Prisen gikk til forskeren Betty Pettersen som er kommunelege I i Ballstad i Lofoten. Hun fikk prisen på 5 000 kroner for foredraget Arbeidstidsbruk i kommunal samfunnsmedisin, basert på to undersøkelser i 1995 og 1999.

  Komiteen uttalte: Prisvinneren tar opp et viktig tema i en tid hvor samfunnsmedisinsk engasjement og problemstillinger har vært på vikende front. Prisvinneren har vist stor utholdenhet ved å holde fast på problemstillinger prisvinneren har vært opptatt av over tid. Arbeidet er grundig, og gir valide opplysninger om tilstand og trender i praktisk samfunnsmedisin.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media