Landsseminar i Medisinernes Seksualopplysning

Mette Sagsveen, Henrik Elias Trønsdal Om forfatterne
Artikkel

MSO-Tromsø på landsseminaret: Svein Olav Syverstad, Audun Vågan, Laila Nilsen, Henrik E. Trønsdal og Solveig Nilsen. Foto M. Sagsveen

– Det er akkurat slike temaer det er så vanskelig å snakke med pasienter om. I Medisinernes Seksualopplysning (MSO) får vi trening i slik kommunikasjon før vi skal i ilden selv. Samtidig gjør vi jo en god gjerning med opplysningsarbeidet, sa studenten som deltok på landsseminaret på Gol, der 40 idealistiske medisinstudenter fra hele Norge møttes i september.

Medisinernes Seksualopplysnings oppgave er å spre positive holdninger til seksualitet blant ungdommer. Underviserne kommer inn i klassene og snakker om abort, prevensjon og seksuelle overgrep. Ofte kan det være enklere å stille alle de vanskelige spørsmålene til noen utenfor sitt eget miljø.

– Som seksualopplysere må vi også passe på at elevene ikke utleverer seg selv. Det er svært uheldig om noen plumper ut med en opplevelse som de andre i klassen ikke skal vite om, sa en student.

– Derfor er det så fint at vi alltid er to, en gutt og en jente. For det første er det enklere å nå frem til begge kjønn i klassen, og så kan man bytte på å være aktiv opplyser og passiv kontrollør, sa en annen.

Selv om medlemmene synes det er givende å drive seksualopplysning i norske klasserom, levnes det liten tvil om at seminaret på Gol er et høydepunkt i MSO-arbeidet. I år var det Medisinernes Seksualopplysning i Oslo som stod for et tettpakket og interessant program som blant annet omfattet: ungdom som målgruppe, fysisk handikap og seksualitet, kjønn og seksualitet, svangerskap, abort, seksualitet hos innvandrerkvinner, spiseforstyrrelser og samlivsbrudd blant homofile. Arrangørene hadde lagt vekt på å invitere forelesere med høy kompetanse innen sitt fagfelt.

Landsseminaret viste at det ikke skorter på innsatsvilje. Kanskje er innsatsen fra MSO bare en liten dråpe i havet i kampen mot høye aborttall og liten bevissthet om egen seksualitet blant norsk ungdom. Men som en deltaker sa det: – Det er bare én sædcelle som befrukter egget.

Anbefalte artikler