Faglig uavhengighet og sponsing

Carl Ditlef Jacobsen Om forfatteren
Artikkel

Et nytt nettsted om kosthold ble annonsert i Tidsskriftet nr. 23/2000 (1).

Det ser meget tilforlatelig ut, men jeg blir betenkt når jeg ser hvem som sponser tiltaket, – bl.a. Tine meierier og Natural ASA.

Sistnevnte tjener gode penger på et såkalt CLA-produkt. Konjugert linolensyre (CLA) er blitt et meget omsatt helsekostprodukt som flere smartinger tjener gode penger på.

Det påstås at deres CLA virker slankende, at det forebygger kreft og at det forebygger hjerte- og karsykdommer. Et helt fenomenalt produkt med andre ord. Fakta er at intet av dette er vist hos mennesket, men helsekostbransjen er jo i den heldige situasjon at de ikke trenger å bevise sine produkters virkninger (i motsetning til legemiddelindustrien). Derfor markedsføres helsekosttilskudd kynisk og uten dekning i forskningsresultater. Det er heller ingen som har undersøkt skikkelig om langvarig tilførsel av CLA gir bivirkninger. Et tilleggsproblem er at CLA forekommer i 24 isomere former, – så hvilken skal velges? Det planlegges nå fo_ring av ku med CLA, for å få mer av dette i melken og kjøttet. Videre overveies fo_ring av fisk i oppdrett!

Hvis nå kumelk blir anriket med CLA, oppstår et delikat dilemma: CLA følger nemlig melkefettet, og etter helsekostprodusentenes mening bør man derfor drikke helmelk, ikke lett eller skummet. Hvor gjør Tine meierier i dag av alt overskuddet av melkefett? Det står i annonseringen av nettstedet www.dinkost.no at det redaksjonelle innholdet ikke skal være knyttet opp til bidrag fra sponsorene. Man lurer: ”You don’t bite the hand that feeds you!”

Anbefalte artikler