Finland i front med legemiddelhåndboken

Christoffer Nicolaisen Om forfatteren
Artikkel

Nordisk samarbeid om en felles versjon av legemiddelhåndboken har vært vurdert flere ganger, men har foreløpig ikke ført frem.

Finnene først

Det finske svaret på Norsk elektronisk legehåndbok, Allmänläkarens handbok och databas samler, komprimerer og oppdaterer aktuell kunnskap for allmennleger. I løpet av kort tid kan man finne svar på klinisk relevante problemstillinger, enten ved hjelp av den trykte versjonen, eller ved å søke på Internett eller CD-ROM.

Läkarens CD-ROM (CD-versjonen av Allmänläkarens handbok och databas ) oppdateres tre ganger i året, og kan skilte med fire søkemotorer, de siste numrene av flere nasjonale fagtidsskrifter, siste nytt fra laboratorieundersøkelser og en rekke andre viktige funksjoner. Bokversjonen er til nå utgitt i fem opplag, mens den elektroniske versjonen har 6 500 brukere. Nesten halvparten er faste abonnenter. Til sammenlikning har den norske varianten 600 abonnenter.

– Vi vurderer mulighetene og behovet for å konvertere den versjonen vi har nå over til DVD (digital versatile disc). Da får vi plass til langt flere data og kan legge ut videoklipp i fullformat, sier Illkka Kunnamo.

I juni ble en engelsk oversettelse av den finske CD-ROM-en lansert, og den svenske versjonen er like rundt hjørnet.

Norsk elektronisk legehåndbok

I Norge kom legehåndboken ut første gang i 1996, og var tenkt som et praktisk verktøy for allmennleger i en travel arbeidsdag. I dag er databasen blitt en kunnskapsbank for hele helsetjenesten og har 1 000–1 500 brukere.

Nylig fikk selskapet God helse, som er

deleid av TV 2s nettdivisjon TV 2 Interaktiv, eksklusive rettigheter på bruk av Norsk elektronisk legehåndbok på Internett. Selskapet skal lanseres mot slutten av sommeren, melder nettavisen digi.no .

Håndboken finnes i fullversjon på nettet på adressen: www.nhi.no

Anbefalte artikler