Historien bak duellen
Ifølge professor Skrynnikov var duellen først og fremst en følge av et erotisk og psykologisk maktspill mellom de personene som direkte var involvert i dramaet, og ikke resultat av et komplott eller grunnet i depresjon hos dikteren selv. En del av bakgrunnen lå i de spesielle forholdene i Pusjkins ekteskap. Pusjkin giftet seg i 1932 med den 12 år yngre Natalia Gontsjarova. Ekteparet fikk fire barn. Sammen med familien i St. Petersburg bodde Natalias to eldre søstre Katerina og Aleksandra.
Natalia var en stor skjønnhet, og ble av mange kaldt for Russlands vakreste kvinne. Hun ble snart midtpunktet ved de mange festlige sammenkomstene ved tsarens hoff, alltid omgitt av ivrige, unge kavalerer. En tid gjorde også selveste tsaren kur til henne. Natalia elsket hofflivet, men Pusjkin selv følte seg tilsidesatt i disse omgivelsene og foretrakk samvær med nære venner. Natalia deltok derfor ofte i hofflivet uten sin mann, med søstrene som anstand.
Etter hvert fikk Natalia en stadig mer pågående tilbeder i den franske offiseren Georges Dantès. Han var jevngammel med Natalia og hadde kommet til Russland for å gjøre karriere i tsarens garde. Dantès hadde en mektig venn og beskytter i den nederlandske ambassadøren Louis Heeckeren, og de to bodde sammen i ambassadeboligen. Etter en tid fikk Dantès til og med status som ambassadørens adoptivsønn, til tross for at hans far levde i beste velgående i Frankrike. Dantès likte å skryte av sine kvinneerobringer, men det ble hvisket om at dette bare var et spill for å avverge spekulasjoner om et homofilt forhold mellom ambassadøren og hans adoptivsønn.
Da han begynte å gjøre kur til Natalia Pusjkin, var det mange som antok at dette var et ledd i den samme taktikken. Imidlertid viser brevvekslingen mellom Dantès og Heeckeren, som nylig er offentliggjort, at han virkelig var forelsket i Natalia Pusjkin, ja nærmest besatt av henne. Samtidig er det også rikelig med ømme erklæringer mellom ambassadøren og adoptivsønnen i brevene. Natalia viste at hun satte pris på den unge mannens oppvarting. Deres flørt ble snart et samtaleemne i vide kretser, og det satte også preg på forholdet mellom Pusjkin og hans unge hustru.
Saken tok en ny vending da Pusjkin i posten mottok et «diplom» fra «Hanreienes forening», der han i høytidelige vendinger ble utnevnt til «Ridder av hanreienes orden». I tillegg mottok åtte kjente personer i St. Petersburg en kopi av «diplomet». Senere forskning har sannsynliggjort at «diplomet» var forfattet av en gruppe unge, spøkefulle adelsmenn. Pusjkin antok imidlertid at det var ambassadøren og han adoptivsønn som stod bak og utfordret Dantès til duell. Den nederlandske ambassadøren utviste nå en stor diplomatisk aktivitet. Han hevdet at Dantès i virkeligheten var forelsket i Natalias søster Katerina og ønsket å gifte seg med henne. Selv om det var klart at dette bare var et spill for å unngå duellen, kom ekteskapet virkelig i stand, ikke minst fordi Katerina selv så en sjanse til å bli godt gift. Duellen ble dermed avlyst.
Dantès var nå blitt Natalias svoger, men fortsatte å sende henne lengselsfulle blikk. I tillegg oppstod det sterke rykter om et intimt forhold mellom Pusjkin og Natalias søster Aleksandra. Det var klart at disse ryktene, som var fullstendig ubegrunnet, var satt ut av Heeckeren som hevn mot Pusjkin. I denne forgiftede atmosfæren sendte Pusjkin et harmdirrende brev til den nederlandske ambassadøren. I brevet kommer han ikke inn på de sjofle ryktene, men konsentrere seg om Dantès. Brevet ble avsluttet slik: «Jeg kan ikke tillate at Deres såkalte sønn etter sin nederdrektige opptreden våger å snakke til min hustru – og enda mindre at han gjør kur til henne med grove kaserneuttrykk – samtidig som han gir inntrykk av hengivenhet og ulykkelig kjærlighet, mens han i virkeligheten bare er en feiging og en skurk» (oversatt av artikkelforfatteren). Som offiser hadde Dantès etter dette ingen annen utvei enn å utfordre Pusjkin til duell.