Musiker med medisin

Ingrid M. Høie Om forfatteren
Artikkel

Sier Eilif Moe. Som lar legekunsten hvile mesteparten av året mens han gir seg musikken og gjøglergleden i vold. De siste fem årene har han spilt i gruppen Sturm und Drang, og ingen som har hatt fornøyelsen av å oppleve denne kvintetten, er lenger i tvil om at musikk er moro. Det syder og bobler, enten tonene er sigøynersåre eller Eilif Moe gir alt i hemningsløs fremførelse av fleipete strofer.

Sturm und Drang, her representert ved Ragnar Heyerdahl (t.v), Eilif Moe og Svein Haugen, kan oppleves ukentlig på Justisen i Oslo. Foto T. Berglie

For Eilif Moe er musikk noe han trenger for å overleve, på linje med god mat og trening noen ganger i uken. – Musikk er inspirerende fargeklatter i tilværelsen. Etter lange perioder med bare musikk føles det friskt og morsomt å ta et jobberaid. Jeg lurer litt på om ikke kunstinntrykk er særlig viktig for leger med belastende arbeidshverdag, sier han ettertenksomt.

Jobberaidene legger Eilif Moe til Meldal kommune i Sør-Trøndelag. Etter perioder med hardt kjør og legevakter, hender det faktisk at ikke engang Eilif Moe har overskudd til musikk. – Men jeg har tilgang til flygel i Meldal, og en liten time ved tangentene er super terapi og meditasjon og gir rask inspirasjon til legearbeidet.

Eilif Moe beveger seg fritt innen ulike sjangere. Han har nærmest vokst opp mellom to flygler og fikk lære seg klassisk piano i femårsalderen. Da han var 19 år, fant han en enkel gitar som en medfange av faren hadde laget av en sengebunn fra konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen. Han har underholdt med jazz og taffelmusikk på barer. I Sturm und Drang handler det først og fremst om sigøynerinspirert musikk. Aller best liker han brasiliansk bossanova.

Det hender han bringer musikk inn i legevirksomheten, hvis han for eksempel på sykebesøk ser at pasienten er opptatt av musikk.

– Alle har en spire i seg til musikkinspirasjon. Musikk skaper god kommunikasjon og kan absolutt brukes som innfallsport i en lege-pasient-situasjon. Jeg håper min evne til å lytte til musikk også gir meg evne til å lytte til pasienten, sier han. – Sammen med sykepleier og musikkterapeut Trygve Aasgaard har jeg underholdt for kreftsyke barn ved Rikshospitalet. Det har vært svært givende.

Anbefalte artikler