Tungeatrofi – en markør for underernæring

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Abstract

    Tungeatrofi med fravær av papiller har vært antatt å være en markør for underernæring. Undersøkelse av tungen inngår i den vanlige kliniske undersøkelse. Betydningen av et funn som tungeatrofi har vært uklar. Som ledd i en større ernæringsundersøkelse hos eldre var det derfor ønskelig å undersøke forekomsten av tungeatrofi og kunne relatere denne til andre mål for underernæring.

    Forekomsten av tungeatrofi ble undersøkt hos 311 sykehusinnlagte, og hos 106 statistisk utvalgte hjemmeboende personer.

    Tungeatrofi forekom hos 100 av 311 sykehusinnlagte, men bare hos ti av 106 hjemmeboende personer. Pasienter med tungeatrofi hadde sammenliknet med dem uten, signifikant lavere vekt, redusert kroppsmasseindeks, tricepshudfold og armmuskelomkrets og økt verdi for Katz" skala for selvhjulpenhet i dagliglivets aktiviteter. Pasienter med tungeatrofi hadde signifikant lavere konsentrasjon av s-kolesterol, vitamin C og kalsidiol. Tungeatrofi hadde en sensitivitet på 0,30 for påvisning av alvorlig malnutrisjon, og på 0,70 for samlet alvorlig og moderat malnutrisjon. Spesifisiteten var 0,76.

    Tungeatrofi er vanlig hos eldre pasienter og er en markør for underernæring og redusert muskelfunksjon.

    Abstract

    Background. Atrophic glossitis is considered to be a marker for nutritional deficiency. Study of the tongue is part of the clinical examination. The importance of atrophic tongue has been unclear. As part of a bigger nutritional investigation in the elderly, we wanted to study the occurrence of atrophic tongue and relate this finding to other nutritional measures.

    Material. The presence of atrophic tongue was studied in 311 hospitalized, and in 106 randomly selected elderly at home.

    Results. Atrophic tongue was present in 100 of 311 hospitalized patients, and only in ten out of the 106 persons living in their own homes. Compared to those without, patients with atrophic tongue had significantly lower weight, bodymass index, triceps skinfold, arm muscle circumference and increased Katz index values for independence in daily activities. Patients with atrophic tongue had significantly reduced concentrations of serum cholesterol, ascorbic acid and calcidiol. Tongue atrophy had a sensitivity for serious malnutrition 0.30, for serious and moderate malnutrition together 0.70. The specificity for malnutrition was 0.76.

    Interpretation. We conclude that atrophic tongue is common in elderly people and a marker for malnutrition and reduced muscle function.

    Artikkel

    Basert på materiale publisert i Age & Ageing (25)

    Tungeatrofi, definert som fravær av tungens papiller, betraktes som en markør for ernæringssvikt og forelå hos nesten 5 % ved en stor ernæringsundersøkelse i USA (1). Ved en pilotundersøkelse hos eldre indremedisinske pasienter ble dette påvist hos 35 av 104 (2). Forandringer som purpurrød tunge, eller kjøttliknende tunge som skal være typisk for henholdsvis mangel på riboflavin eller nikotinsyre (3, 4), ble ikke påvist. Mange av de eldre sykehusinnlagte har underernæring (5). Som et ledd i en større undersøkelse av underernæring hos eldre sykehusinnlagte (6), har vi derfor sett på sammenhengen mellom tungeatrofi og ulike mål for underernæring.

    Materiale og metode

    Materiale og metode

    To grupper av eldre mennesker som var bosatt i Oslo og som deltok i en undersøkelse om eldre og ernæring (6), ble undersøkt: en sykehusgruppe og en hjemmeboergruppe. Sykehusgruppen bestod av 311 personer. De var innlagt fra sine hjem på grunn av akutt sykdom. De ble inkludert i tre perioder i løpet av året: februar, april-mai og oktober-november. For å bli inkludert måtte de ha et sykehusopphold på minst to døgn, og de måtte ikke være sykehjemspasienter.

    Hjemmeboergruppen bestod av 106 tilfeldig utvalgte personer som ble undersøkt i sine respektive hjem i periodene mars, juni og september-oktober. Hjemmeboergruppen ble valgt ut av Statistisk sentralbyrå, og gruppene var sammenliknbare med henblikk på utdanning, sosial klasse og økonomi.

    Biokjemiske undersøkelser

    Serumkonsentrasjoner av kalsium, fosfor, magnesium, alkalisk fosfatase , HDL-kolesterol, kolesterol, jern og albumin ble analysert på sykehusets standard analysemaskin (Hitachi 711, Boehringer/Mannheim, Mannheim, Tyskland). Prøvene ble analysert for hemoglobin (7), askorbinsyre (8), karnitin (9), insulinliknende vekstfaktor 1 (10), kalsidiol (11), sink (12), folsyre og B12 (13).

    Ernæringsstatus. Ernæringsstatus (vekt, høyde, beregnet kroppsmasseindeks (vekt(kg)/høyde 2 (m)), tricepshudfold, armmuskelomkrets og serum-albuminkonsentrasjon ble undersøkt hos alle etter standardiserte metoder (14 – 18). Graden av atrofi av tungen ble bedømt ved at pasienten strakte tungen godt frem. Omfanget av svinn av papiller ble bedømt semikvantitativt og angitt som tungeatrofi til stede, hvis mer enn 50 % av tungens øvre flate hadde dette.

    Statistikk. T-test ble brukt for å sammenlikne gjennomsnittet av normalfordelte kvantitative data. Mann-Whitneys test ble brukt dersom gruppene var små eller skjevfordelte. Forskjell i fordeling av grad av Katz" indikator for aktivitet i dagliglivet ble analysert med khikvadrattest. Signifikansnivå for alle analyser ble satt til 0,05. Dataanalysen ble utført med NCSS statistikkpakke (19).

    Resultater

    Resultater

    Utseende ved atrofisk tunge kan sees på figur 1. Det sees tydelig en glatt overflate, ofte starter den i kanten av tungen og omfatter gradvis en større del av tungen. 27 % av de sykehusinnlagte menn og 37 % av de sykehusinnlagte kvinner hadde tungeatrofi, mens det bare forelå hos 14 % av hjemmeboende menn og hos 6 % av hjemmeboende kvinner (tab 1). I den videre analyse over sammenheng av ernæringsfaktorer og tungeatrofi har vi bare sett på den gruppen som var i sykehus.

    Tabell 1 

    Forekomst av tungeatrofi hos eldre som bodde hjemme, 106, og eldre innlagti sykehus, 310

    Totalt

    Tungeatrofi

    Ikke definert

    N

    n

    (%)

    n

    Sykehusgruppe

    310

    100

    (32,2)

    9

    Menn

    139

    37

    (26,6)

    6

    Kvinner

    171

    63

    (37)

    3

    Hjemmeboende

    106

    10

    (9,2)

    4

    Menn

    53

    7

    (13,6)

    3

    Kvinner

    53

    3

    (5,6)

    1

    Tabell 2 viser at serumkonsentrasjonen for en rekke variabler som kolesterol, askorbinsyre, kalsidiol, og hemoglobin var signifikant lavere hos dem med tungeatrofi enn dem uten. Kroppsvekt, tricepshudfold, armmuskelomkrets, serumkonsentrasjon av albumin og muskelstyrke hos menn, var signifikant lavere hos dem med tungeatrofi (tab 3). Graden av uavhengighet i dagliglivets aktiviteter var langt bedre hos dem somikke hadde tungeatrofi enn dem som hadde (tab 4).

    Tabell 2 

    Ernæringsmål hos eldre med normal tunge og hos eldre med tungeatrofi

    Normal tunge

    Tungeatrofi

    Referanseområde

    P-verdi

    N

    Gjennomsnitt

    SD

    N

    Gjennomsnitt

    SD

    Hemoglobin (g/100 ml)

    194

    13,1

    2,1

    98

    12,4

     1,9

    12,3 – 16,5

    0,0055

    Kalsium (mmol/l)

    189

    2,27

    0,13

    97

    2,24

    0,16

    2,20 – 2,60

    0,082

    Fosfat (mmol/l)

    215

     1,1

    0,28

    63

    1,06

    0,19

    0,70 – 1,55

    0,287

    Magnesium (mmol/l)

    181

    0,86

    0,12

    95

    0,87

    0,15

    0,7 – 0,95

    0,547

    Kolesterol (mmol/l)

    171

     5,9

     1,5

    87

     5,1

     1,2

     4,1 – 8,1 

    0,0001

    Serum-jern ( µ mol/l)

    176

    10,5

     7,2

    96

     7,9

     6,0

    15 – 30

    0,0026

    Karnitin ( µ mol/l)

    147

    47

    16,2

    75

    47,6

    16,6

    34 – 66

    0,796

    HDL (mmol/l)

    169

    1,21

    0,60

    83

     1,1

    0,40

    0,80 – 2,0 

    0,130

    Askorbinsyre ( µ mol/l)

    188

    32,3

    18,3

    98

    26,1

    16,8

    45 – 90

    0,004

    25-OH vitamin D (nmol/l)

    176

    41,5

    23,4

    87

    34,6

    21,8

     30 – 110

    0,02

    IGF-1 (mmol/l)

     45

    15,0

     5,0

    31

    12,6

     5,6

     9,1 – 46  

    0,054

    Sink ( µ mol/l)

    173

    11,6

     2,5

    92

    11,1

    2,61

    10,0 – 18,0

    0,126

    Blod-folsyre (nmol/l)

    183

    474

    235

    97

    451

    250

    200 – 800

    0,446

    B12 (pmol/l)

    179

    294

    232

    91

    361

    292

    160 – 600

    0,40

    Tabell 3

    Ernæringsmål hos eldre sykehusinnlagte med normal tunge og hos eldre med atrofisk tunge

    Normal tunge

    Tungeatrofi

    SD

    P-verdi

    N

    Gjennomsnitt

    SD

    N

    Gjennomsnitt

    Vekt (kg)

    Menn

    92

    66,5

    12

    37

    57,5

    11,3

    < 0,0001

    Kvinner

    99

    55,9

    11

    63

    52,5

    11,5

    0,064 

    Kroppsmasseindeks (kg/h2)

    Menn

    92

    23

    3,8

    37

    20,2

    3,7

    0,0003

    Kvinner

    99

    22,4

    4,1

    63

    20,7

    4,1

    0,001 

    Tricepshudfold (mm)

    Menn

    94

    10

    4,6

    37

     7,6

    4

    0,004 

    Kvinner

    104

    15,2

    7,1

    63

    11,4

    6,5

    0,0005

    Armmuskelomkrets (cm)

    Menn

    95

    26,6

    4,1

    37

    24,2

    3,4

    0,0009

    Kvinner

    104 

    26,3

    4,3

    63

    24,1

    4,1

    0,0012

    S-albumin (g/l)

    Menn

    87

    37,1

    5,2

    36

    34,7

    5,4

    0,027 

    Kvinner

    98

    36,8

    6

    66

    35,6

    4,8

    0,15  

    Muskelstyrke (kg)

    Menn

    93

    23,4

    10

    36

    17,2

    8

    0,0005

    Kvinner

    99

    12,1

    5,7

    62

    11

    5,9

    0,24  

    Tabell 4

    Fordelingen av eldre i henhold til deres skåre i Katz" indeks for uavhengighet i dagliglivets aktiviteter hos dem med og dem uten tungeatrofi. Katz" indeks er sumskåre 1 – 3 for hver av dagliglivets seks ulike aktiviteter. Maksimal skåre er 18. Høyere skåre er uttrykk for større avhengighet. De er gruppert som helt selvhjulpne ved skåre ≤ 6, litt avhengig 7 – 11, og helt avhengig 12 – 18

    Antall

    Grad av selvhjulpenhet

    Helt selvhjulpen

    Litt avhengig

    Helt avhengig

    P-verdi

    Menn

    Med tungeatrofi

     9

    18

    2

    Uten tungeatrofi

    58

    20

    2

    0,0004

    Kvinner

    Med tungeatrofi

    17

    30

    5

    Uten tungeatrofi

    47

    38

    1

    0,0071

    Tungeatrofi forelå hos 99 av 297 i sykehusgruppen, 30 var alvorlig underernært,39 hadde moderat underernæring, men også 30 personer med normal ernæringstilstand hadde tungeatrofi (tab 5). Den diagnostiske sensitivitet (21):

    P (alvorlig + moderat underernæring) │ tungeatrofi blir (30 + 39) /99 = 0,70.

    Diagnostisk spesifisitet for tungeatrofi med hensyn på alvorlig og moderat malnutrisjon er gitt

    P (ikke malnutrisjon) │ ikke tungeatrofi blir 96 /126= 0,76.

    Tabell 5

    Tilstedeværelse av tungeatrofi i forhold til andre mål for underernæring

    Normal ernæringsstatusn

    Moderat underernært n

    Alvorlig underernært n

    TotaltN

    Sykehusgruppen

    126

    119

    52

    297

    Normal tunge

     96

     80

    22

    198

    Tungeatrofi

     30

     39

    30

    99

    Diskusjon

    Diskusjon

    Vi påviste tungeatrofi hos mer enn 1/3 av de eldre sykehusinnlagte. Tungeatrofi var i bivariat analyse relatert til malnutrisjon, til antropometriske mål for ernæring, og til serumkonsentrasjon av askorbinsyre, kolesterol og kalsidiol.

    Kriteriene for tungeatrofi vil variere fra én undersøker til en annen (3, 4). Her er alle pasienter og hjemmeboende undersøkt av samme person (MM), dette utelukker interobservatørvariasjon som årsak til den observerte ulikhet mellom sykehusinnlagte og hjemmeboende. På den annen side har vi ikke grunnlag for å vurdere hvor stor intraobservatørvariasjonen er i registrering av tungeatrofi. Vurdering av pasientens tunge var det første som ble gjort i den kliniske undersøkelsen for å utelukke at andre ernæringsmål som veiing og høydemåling skulle interferere med den subjektive vurdering av tungeatrofi. Dette kan til en viss grad sies å være ivaretatt. Ved innhenting av den forutgående strukturerte undersøkelse har undersøkeren imidlertid fått et inntrykk av pasientens ernæringstilstand som muligens vil påvirke den vurdering man gjør av tungens utseende. Det betydelige antall pasienter både i sykehus og hjemme, som inngikk i denne undersøkelsen som primært hadde et annet hovedmål, umuliggjorde at denne vurdering ble gjort av to personer. Den høye forekomst av tungeatrofi hos pasienter med nedsatt ernæringsstatus gjør det mulig at med bedre gradering av tungeatrofi vil man kunne oppnå enn bedre sammenheng med etablerte ernæringsmål.

    Tungeatrofi var hos våre pasiener relatert til proteinkalorisk underernæring, men også til konsentrasjon av vitamin C (kort halveringstid) og kalsidiol (lang halveringstid). Svinn av papillene på tungen er tidligere blitt satt i sammenheng med mangel på bestemte næringsstoffer (22), hvor forandringene har gått tilbake ved spesifikk behandling (23). Hos våre gamle pasienter er det ofte mangel på mer enn ett næringsstoff (6). Vi må vente at næringsstoffer med kort halveringstid, som vitamin B og C, får redusert serumkonsentrasjon lenge før det kommer fall i verdiene av serum-albumin eller vitamin A og D.

    Dette er en tverrsnittsundersøkelse. Den påviste sammenheng mellom tungeatrofi og de øvrige mål for sviktende ernæring er derfor ikke en årsakssammenheng, men en assosiasjon. Det er mulig at en eller flere faktorer begrenser den normale utvikling av tungen. Vi kan ut fra denne studien ikke klargjøre hvilken eller hvilke dette er.

    Papillen på tungen består av smaksløker. Disse har en halveringstid på 10 – 10,5 dager. Den raske omsetningstiden gjør dem følsomme for underernæring (23). Redusert antall smaksløker vil føre til dårligere smaksopplevelse. Redusert smaksopplevelse og interesse for mat kommer før utviklingen av malnutrisjon (24). Det er derfor sannsynlig at tungeatrofi både kan være en årsak til og en følge av malnutrisjon.

    I de senere år har det vært en rask utvikling i bruk av tekniske undersøkelser av pasienter. Dette har gitt den kliniske undersøkelse preg av å være mindre viktig. På den annen side er det vesentlig å klargjøre hva de enkelt tegn/funn i den enkle kliniske undersøkelse inneholder av informasjon. Forekomst av tungeatrofi og den klare sammenheng til andre ernæringsparametere i denne undersøkelsen viser at observasjonen forsvarer sin plass i den kliniske undersøkelse. Det er da vesentlig at leger ikke bare beskriver sitt funn, men også vet hva det betyr.

    Kommentarer  ( 0 )

    Anbefalte artikler