Fortsatt terningkast «sex»

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl

  Den nye gleden med skjeden

  Alt du trenger å vite om underlivet. 286 s., ill. Oslo: Aschehoug, 2023. Pris NOK 429

  ISBN 978-82-03-39727-1

  Den første boken til Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, Gleden med skjeden, kom ut i 2017. Ifølge utgiver har boken solgt over en halv million eksemplarer og er oversatt til hele 36 språk. Målet med boken består: «at kvinner og personer med vulva skulle få vite hvordan de fungerer, slik at de kunne skamme seg mindre og rett og slett ha mer glede av kroppen sin.»

  Forfatterne evner eksemplarisk å omsette medisinsk kunnskap til meningsfull informasjon om helse og underliv. Boken omtaler tabubelagte, men vanlige, bekymringer og plager med underlivet. Den informative og lette tonen er uten tvil nyttig å ha med seg som lege til inspirasjon i samtaler med pasienter med underlivsplager og -spørsmål. Jeg nøler derfor heller ikke denne gangen med å anbefale boken til medisinerstudenter og helsepersonell.

  Det merkes at forfatterne selv har fått mer livserfaring siden første utgave. Dette blir tydelig blant annet ved deling av egne erfaringer, som i kapittelet om spontanabort. Forfatterne viser at de følger med på modernisering i lovverk, og omtaler mulighet for sosial nedfrysing av egg (fra 2020).

  Bokens tidligere litt omstendelige kapittel om prevensjon er forkortet og gir en bra innføring i temaet. De humoristiske illustrasjonene til Tegne-Hanne støtter fremdeles godt opp om teksten. Kapittelet om sex er informativt, og er som tidligere spesielt fokusert på oppstarten av seksuallivet, inkludert herlige tegninger som sammenligner sex slik pornografien kan fremstille den, mot det hverdagslige seksualliv. Tips og triks om sexleketøy og sexposisjoner for heterofile eller lesbiske par er nytt i den reviderte utgaven.

  Boken er som en god venn som øser av erfaring og kunnskapsbaserte tips, og er egnet for flere enn bare de yngste kvinnene. Mens man i den første boken kunne få inntrykk av at et kvinneliv stort sett er over ved menopause, omtaler den reviderte boken også menopause («Når evighetshjulet stopper»). Her ligger et potensial for nye bøker.

  Den nye gleden med skjeden er en fabelaktig folkelig undervisningsbok om kvinners underliv og seksualitet. Boken avslutter, som originalboken, med en klok livsanskuelse: «Når alt kommer til alt, er kroppen bare en kropp, men den er verdifull fordi den er den eneste kroppen du kommer til å få.»

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media