Ola Marstein

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Med sitt varme blikk, lune vesen og smittende humor var Ola Marstein en kollega man virkelig ble glad i. Nå er han borte. Døden kom brått 9. januar, men samtidig ikke helt uventet, etter lang tid med alvorlig kreftsykdom.

  Ola Marstein ble født i Oslo i 1951 og bodde flere steder i Norge under oppveksten, før familien bosatte seg i Stavanger. Etter studiet ved Universitetet i Oslo og turnustjeneste i Nord-Norge arbeidet han bl.a. ved familievernkontor, i kriminalomsorgen, psykiatrisk legevakt samt ved en rekke psykiatriske institusjoner, blant annet som overlege ved Oslo Hospital (1992–97). Det var Norges eldste psykiatriske institusjon og vekket Olas interesse for middelalderen. Han var sentral aktør i Oslo Middelalderfestival i ikke mindre enn 28 år. Parallelt var han de senere årene spesialist i psykiatri i bydel Gamle Oslo.

  Ola Marstein var ansatt som spesialrådgiver for Norsk psykiatrisk forening i perioden 2008–21. Hans store kunnskap om foreningen og dens historie var unik og av stor nytte for de av oss som i løpet av hans periode ledet foreningen. Han påbegynte også på eget initiativ sortering og arkivering av foreningens dokumenter fra dens spede begynnelse frem til dags dato. Dermed er grunnlaget lagt for bedre å kunne forstå den historiske utviklingen av norsk psykiatri generelt og norsk psykiatrisk forening spesielt.

  Han var også i mange år Norsk psykiatrisk forenings medlem i redaksjonen av The Nordic Psychiatrist, et medlemsblad for psykiatere i de nordiske og baltiske landene. Det var derfor en selvfølge at han i 2020 ble utnevnt til æresmedlem av Norsk psykiatrisk forening.

  Marstein var også svært aktiv innen World Psychiatric Association. Han er av de svært få norske psykiaterne som er blitt utnevnt til æresmedlem i denne organisasjonen (2017).

  Han var dessuten engasjert utenfor sitt fag, blant annet som mangeårig loppesjef i Voksen skoles musikkorps, hvor hans barn var medlemmer, og ikke minst var han opptatt av familien og barnebarna.

  Vår gode kollega Ola Marstein vil bli savnet. Hans iver, engasjement og smittende entusiasme var til stor inspirasjon for alle som ble kjent med han.

  På vegne av Norsk psykiatrisk forening.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media