Kunstig bukspyttkjertel gir bedre diabeteskontroll

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    En nesten helautomatisk kunstig bukspyttkjertel ga bedre blodsukkerkontroll hos både barn og voksne med type 1-diabetes.

    Datakunstnerisk fremstilling av bukspyttkjertel. Digitalillustrasjon: Science Photo Library / NTB
    Datakunstnerisk fremstilling av bukspyttkjertel. Digitalillustrasjon: Science Photo Library / NTB

    God blodsukkerkontroll gjennom hele døgnet er den viktigste måten å redusere diabetiske senkomplikasjoner på. Det finnes i dag pumpe- og sensorteknologi for halvautomatisk administrasjon av insulin, men slikt utstyr er som regel avhengig av informasjon om blant annet døgndosen av insulin, insulinsensitivitet og at pasientene beregner karbohydratmengde i hvert måltid.

    I en ikke-blindet multisenterstudie nylig publisert i New England Journal of Medicine har forskere nå undersøkt om blodsukkerkontrollen ble bedre når man brukte en kunstig bukspyttkjertel (pankreas) med høy grad av automasjon, såkalt bionisk pankreas (1). Pasienten har en sensor festet til huden, som kommuniserer med en liten insulinpumpe med subkutan nål. Pasienten trenger kun å legge inn sin kroppsvekt og en grov kvalitativ vurdering av måltider (som «vanlig», «mer» og «mindre»). Enhetens algoritmer justerer så kontinuerlig insulindosene basert på pasientens behov.

    326 pasienter med type 1-diabetes i alderen 6–79 år ble randomisert 2: 1 til kunstig bukspyttkjertel eller til å fortsette med den administrasjonsformen av insulin som de allerede brukte. Etter 13 uker ble glykert hemoglobin (HbA1c) redusert med 0,5 prosentpoeng i gruppen med kunstig bukspyttkjertel, mot uendret nivå i kontrollgruppen (p < 0,001). Alvorlig hypoglykemi oppsto med hhv. 18 og 11 hendelser per 100 deltakerår, men forskjellen var ikke signifikant (p = 0,39). Ingen pasienter utviklet diabetisk ketoacidose.

    – Denne studien er veldig interessant og viktig fordi behandlingen er enkel å gjennomføre og likevel gir bedre metabolsk kontroll, sier Pål Rasmus Njølstad, som er professor og leder for PRESIS-DIA, et forskningssenter for presisjonsmedisin ved diabetes i Bergen. Han påpeker at over halvparten av pasientene i studien var 6–18 år, slik at behandlingen er aktuell også for barn.

    Njølstad ønsker seg enda bedre metabolsk kontroll, slik at brukerne kan oppnå normoglykemi.

    – Denne typen insulinbehandling kan være et viktig skritt på veien mot normalisering av blodsukkeret for barn og voksne med type 1-diabetes, sier han.

    PDF
    Skriv ut
    Kommenter artikkel

    Anbefalte artikler

    Laget av Ramsalt med Ramsalt Media