Overlegeforeningens vårkurs i Bergen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  For første gang siden 2019 kunne Overlegeforeningen arrangere sitt kombinerte vårkurs og landsrådsmøte med fysisk tilstedeværelse i Bergen 25. og 26. april.

  GJENSYNSGLEDE: Det var en begeistret gjeng som var samlet på Hotel Norge i Bergen under Overlegeforeningens vårkurs. Foto:…
  GJENSYNSGLEDE: Det var en begeistret gjeng som var samlet på Hotel Norge i Bergen under Overlegeforeningens vårkurs. Foto: Tor Martin Nilsen/Legeforeningen

  Arrangementet fant sted på vakre Hotel Norge og bar preg av stor gjensynsglede, gode diskusjoner og en rekke faglige og engasjerende foredrag.

  Under selve årsmøtet og landsrådsmøtet talte president og tidligere leder i Overlegeforeningen (Of), Anne-Karin Rime, til gamle kjente, før Geir Arne Sunde, dagens Of-leder, redegjorde for året som har gått.

  – Det er så fint å se dere alle sammen. Jeg kan ikke huske sist jeg har fått så mange klemmer som i dag. Lykke til med to dager fulle av faglig utvikling og sosialt samvær, strålte presidenten.

  Faglig påfyll

  Faglig påfyll

  De faglige åpningsinnleggene ble holdt av Norges globale helseambassadør John-Arne Røttingen og Sanja Janjajin fra den internasjonale Røde Kors-komiteen. Røttingen ga tilhørerne innblikk i Norges rolle i verden under en pandemi, mens Janjajin tok for seg hvordan covid-19 har påvirket konfliktsoner i lavinntektsland.

  De ble etterfulgt av et faglig sterkt og humoristisk foredrag fra «hypokonderlegen» Ingvard Wilhelmsen. Han gikk grundig til verks om hvordan man skal forholde seg til pasienter der frykten for sykdom har tatt overhånd.

  Wilhelmsen møter mange som vil være forberedt på det som kan skje. Enten det er de selv eller de som står dem nær.

  – Mange bekymrer seg for barna i 20 år. Plutselig en dag skjer det noe. Jeg tror ikke det føles bedre. Fælt vil det være uansett. Jeg har sluttet å bekymre meg for mine barn, og gir dem heller penger, sa han til høy latter fra salen.

  Dag to

  Dag to

  På dag to av vårkurset ble deltagerne møtt av et like spennende program som på åpningsdagen.

  Skrekken for alle leger er at pasientene blir skadet når det kunne vært unngått. Hva kan vi gjøre bedre når dette skjer?

  Legeforskningsinstituttets seniorforsker Karin Rø fortalte om hvordan vi kan ta bedre vare på kolleger som blir involvert i pasientulykker, før hun ble etterfulgt av Eldar Søreide, fagdirektør i Helse Stavanger. Han delte sitt syn på hvordan arbeidsgiver kan bidra til å håndtere slike hendelser best mulig.

  Journalist og doktorgradsstipendiat Kjersti Blehr Lånkan og forsker Kjersti Thorbjørnsrud har intervjuet et tjuetalls anonymiserte personer som var involvert i produksjonen av ulike episoder der «Helene sjekker inn» besøkte psykiatriske avdelinger. Med bakgrunn i denne studien fortalte Blehr Lånkan om hvordan det oppleves når mediene blir med inn på sykehus og i terapirom.

  – Å sikre reelt og informert samtykke er utfordrende, men avgjørende, også for dem som ikke vil filmes. Noen greier ikke å sette egne grenser, og noen trenger først og fremst skjerming og omsorg. Åpenhetsdiskursen kan skygge for behovet for ivaretakelse av sårbare deltagere. Alt dette må man være bevisst på, sa Blehr Lånkan.

  Helseforetaksmodellen

  Helseforetaksmodellen

  Siste bolk var hvordan helseforetaksmodellen bør organiseres i fremtiden. Høyskolelektor Frode Solberg ved Handelshøyskolen BI mener styrene må ansvarliggjøres.

  – Dersom styret i virkeligheten vil ha makt til å påvirke virksomhetens fremtid, må det også være involvert i å forme strategiarbeidets kontekst og gjennomføring. I tillegg til å utøve aktiv organisasjonsutvikling, sa han.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media