Læring om blæren med humoristisk vri

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Birgit Bulla

  Læren om blæren

  Din ukjente bestevenn. 218 s, ill. Eiksmarka: Manuskript Forlag, 2021. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-93818-04-5

  Birgit Bulla er en tysk redaktør som selv fikk problemer med blæren, hvilket ledet til denne boken.

  Det kommer tydelig frem at forfatteren er kunnskapsrik på temaet og har lest seg opp på både nasjonal og internasjonal litteratur. Omslaget har en innbydende farge som vekker leserinteresse, og selve boken er lettlest med et enkelt språk. Oppbygningen er systematisk: Først forklares blærens anatomi og fysiologi, deretter nevnes de vanligste inkontinensplagene, så forteller forfatteren litt om graviditet og hvordan det kan bidra til inkontinens, og til slutt omtales behandlingsalternativer. Både medisinske og ikke-medisinske behandlingsalternativer nevnes, og det blir referert til forskning der det er relevant. I et eget kapittel er det morsomme fakta om blæren, som blant annet gir svar på om det er farlig å drikke sin egen urin og om urin kan brukes til å lage strøm.

  Den morsomme tonen gjør at boken ikke blir kjedelig å lese. Det er noen få illustrasjoner enkelte steder i boken som gjør det lettere å forstå blærens fysiologi, men det er ingen figurer eller illustrasjoner som kan sammenlignes med dem man finner i en lærebok. Her snakker vi om enkle tegninger som stykker opp teksten og gjør at innholdet ikke blir tettpakket av tekst.

  Boken kommer godt med i verktøykassa til allmennleger. Som fastlege kan man ha kvinnelige pasienter med inkontinens som trenger veiledning om hva som finnes av hjelp. I boken får man enkle tips og råd om egenhjelp og trening samt detaljert informasjon om ulike behandlinger. Både behandlende lege og pasient ville ha kommet godt ut av å lese denne boken, som således legger grunnlaget for en god samtale rundt kvinnens inkontinensproblemer.

  Hvis du er ute etter en grundigere gjennomgang av blærens anatomi, fysiologi, inkontinens og urinplager hos kvinner eller en kritisk gjennomgang av behandlingsalternativer for inkontinens, så vil ikke denne boken være nok. Men boken er lettlest, rask å komme igjennom og vil være en fin innledning til å sette seg inn i tematikken og få et godt overblikk. For legfolk som ikke trenger samme påfyll som medisinere om sykdommer, er boken genial med tips man kommer langt med.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media