Hør på Nevropodden og lær mer om nevrologifaget

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Vi tror denne podkast-serien også kan være til nytte for leger med andre spesialiteter enn nevrologi.

  PODKAST-TRIO: Jeanette Koht (foran til venstre), Karoline Haslum og Lise Elveseter i podkaststudioet på Oslo…
  PODKAST-TRIO: Jeanette Koht (foran til venstre), Karoline Haslum og Lise Elveseter i podkaststudioet på Oslo universitetssykehus. Foto: Lars Skattebøl

  Det sier de tre legene som står bak podkasten, Lise Elveseter og Karoline Haslum som er leger i spesialisering (LIS) i nevrologi og overlege med doktorgrad, Jeanette Koht ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus.

  Det var Koht som fikk ideen til podkasten høsten 2020.

  – Ideen kom nok fordi jeg snakket med andre kollegaer om nevrologiske podkaster, men også fordi medisinstudentene gjennom e-læringsprosjekter jeg har veiledet har formidlet et behov for nye læringsarenaer. Dessuten var jeg veldig nysgjerrig på hvordan det var å lage en podkast, og liker godt å tilegne meg nye tekniske ferdigheter, forteller hun.

  Fagglede og entusiasme

  Fagglede og entusiasme

  Så ble det gjort undersøkelser for å finne ut om dette gikk an å få til. Målet var å starte en podkast rettet mot studenter og LIS i nevrologi. Hovedmålsettingen var å forenkle noen av temaene og gjøre de mer tilgjengelige. Nå går podkasten ut til både fastleger, legevaktleger, medisinstudenter, sykepleiere og fysioterapeuter, samt til pasientforeninger.

  – Vi var så heldige å få tilslag på en søknad om utdanningsmidler fra Oslo universitetssykehus. Med god støtte fra avdelingen, hjelp med logo og diskusjoner med kolleger, så var vi godt i gang. Alle vi spurte om å være med på de første intervjurundene, sa ja, sier en fornøyd Karoline Haslum.

  – Jeg synes det aller viktigste er å gjøre faget vårt mer tilgjengelig og at nevrologi ikke formidles vanskelig. Jeg mener nemlig vi jobber med verdens mest spennende fag, og det har jeg så lyst til at enda flere skal få vite om og også lære mer om, sier Lise Elveseter.

  – Det er dessuten formidling av fagglede og entusiasme jeg synes er spesielt artig, og at flere får kompetanse om «våre» sykdommer og hva vi driver med, legger Haslum til.

  Når ut til mange

  Når ut til mange

  Koht forteller at de ønsker å bidra til folkeopplysning, bryte barrierer om at det de holder på med er veldig vanskelig, og at de som er rammet av en nevrologisk sykdom kan høre mer om sykdommen de har.

  Det er svært mange av oss som rammes av sykdommer i nervesystemet i løpet av livet, og mange er pårørende til noen med disse sykdommene. Dessuten vet jeg at mange sykepleiere og fysioterapeuter hører på oss og det tror jeg er veldig nyttig for både dem og oss, understreker Koht.

  Lise Elveseter og Karoline Haslum er litt frikjøpt, men de forteller at de også bruker en del av fritiden sin på podkasten. I mars skal de holde innlegg om Nevropodden på de årlige Nevrodagene.

  Vi er to som intervjuer, og har gjerne med en gjest, men enkelte ganger sitter vi tre i studio og prater. Vi har en lang liste med temaer vi har lyst til å dekke. Det har vært en bratt læringskurve i en teknisk verden ingen av oss kjente fra før, men som vi nå føler at vi behersker ganske bra. Vi gjør absolutt alt selv. Vi planlegger, spiller inn episoder, redigerer lyd og legger ut episodene, sier Lise Elveseter.

  Gjør faget mer tilgjengelig

  Gjør faget mer tilgjengelig

  Trioen forteller at de også har invitert gjester fra andre fag som pediatri, nevrokirurgi, nevrofysiologi og onkologi.

  – Vi mener nevrologifaget egner seg godt for å lage podkast, og vi har vært heldige med at så mange entusiastiske kolleger har ønsket å bli intervjuet. Vi planlegger omtrent to episoder i måneden fremover. Som podkastprodusenter får vi påminnelser om hvor mange nedlastinger vi har. Episodene har i skrivende stund hatt over 25 000 nedlastinger og flere episoder er delt av pasientforeninger og sykepleiere, sier Karoline Haslum og fortsetter:

  Vi tenkte først og fremst at målgruppen er LIS i nevrologi, men vi ser fra nedlastningene og kommentarene i sosiale medier at mange av episodene også er interessante for andre utenfor vårt eget fag. Vi håper i alle fall at yngre kolleger kan ha nytte av denne podkasten. Faget vårt kan til tider være krevende og vanskelig å få oversikt over, så vi prøver gjennom denne podkasten å bidra med å tilgjengeliggjøre faget for flere, og også gjøre det lettere å lese videre på egenhånd, understreker Karoline Haslum.

  – Det er bare å søke på «Nevropodden» i en podkast-app på mobilen eller i Google, så dukker den opp. Du finner informasjon om den på Facebook og Instagram også. Her oppdaterer vi blant annet om når det kommer nye episoder, avslutter Lise Elveseter.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media