Egil Wilhelm Martinsen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Foto: Øystein Horgmo / UiO
  Foto: Øystein Horgmo / UiO

  Vår kjære venn og gode kollega gjennom mange år Egil Wilhelm Martinsen døde 28. desember 2021, 71 år gammel.

  Egil vokste opp i Oslo, og fysisk aktivitet ble et gjennomgangstema i hans liv, først på idrettsbanen og senere som professor i psykiatri. Han studerte medisin i Oslo og ble en internasjonal pioner innen forskning på fysisk aktivitet og psykisk helse. Han var en av de første i Norge som benyttet seg av kognitiv terapi som samtalemetode. I dag er dette en av de hyppigst anvendte terapiformene innen psykisk helse-feltet, mye takket være Egils innsats. Han har skrevet en rekke bøker om både fysisk aktivitet og kognitiv terapi.

  Han beholdt mye av gutten i seg også i voksen alder, nysgjerrig av natur, leken og utforskende. Det var i hans tid som professor ved Universitetet i Oslo at vi ble best kjent med ham. Egil var en avholdt foreleser og leder. Han foreleste for leger og studenter og fikk de beste tilbakemeldinger. Store møter og mye byråkrati var ikke helt i hans ånd, men han stod rakrygget opp for sine medarbeidere, forståelsesfull, pålitelig og løsningsorientert.

  Egil var ytterst beskjeden når det gjaldt egen rolle. Han møtte verden med raushet, humor og glimt i øyet. Samtidig vedkjente han seg melankolien og det han likte å kalle den blå tonen. Blikket for de eksistensielle vilkårene gikk sammen med en utpreget empatisk evne. Han kunne bruke seg selv til å forstå andre. Han søkte mening i samværet med mennesker rundt seg, i naturen og i poesien. Og han delte gjerne med andre, som når han siterte Hans Børli: «Dette er det vanskeligste av alt: å være seg sjøl – og synes at det duger.»

  Egil var seg sjøl, fullt og helt. Et stort menneske og en god venn. Vi er mange som har mye å takke ham for. Våre varmeste tanker går til hans kjære Lisbet og familien.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media