Fridtjof Jerve

Minneord
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Fridtjof Jerve døde 29. oktober, 85 år gammel. En markant og sentral person i norsk gynekologi har blitt borte.

  Han var født i Vestnes og ble utdannet lege i Bergen i 1961. Etter sykehustjeneste både i Norge og Sverige ble han spesialist i generell kirurgi i 1969 og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer i 1974.

  Fra 1974 og frem til pensjonsalder var arbeidsplassen Kvinneklinikken ved Ullevål sykehus. I nesten 30 år arbeidet Fridtjof som overlege og ledet gynekologisk avdeling på aller beste måte for pasienter, kolleger og alle ansatte. Han var et forbilde både som menneske og som fagperson, en særdeles dedikert veileder for yngre leger, medisinstudenter og annet fagpersonell.

  Fridtjof var usedvanlig kunnskapsrik. Hvis det var faglig diskusjon om ulike medisinske temaer, hadde han nesten alltid svar. I tillegg supplerte han dette svært ofte med relevante artikler og referanser, som regel levert samme dag. Han var også usedvanlig dyktig på operasjonsstuen, der han inspirerte og lærte opp yngre leger i alle år. Blant de yngre legene på avdelingen var inntrykket at Fridtjof «visste alt, kunne alt og gjorde alle typer operasjoner». Han forfattet en rekke medisinske artikler, men kunnskapen hans oversteg den doktorgraden han ikke hadde behov for.

  Han var også fagorganisatorisk engasjert. Han var leder av Oslo gynekologisk forening, senere leder av Norsk gynekologisk forening og initiativtaker til foreningens kvalitetsutvalg. Han var medredaktør og kapittelforfatter i foreningens 50-årsjubileumsbok Midt i livet i 1996. I mange år var hans stemme viktig i alle faglige diskusjoner. Han var også oppnevnt i en rekke offentlige utvalg.

  Med Fridtjofs bortgang har en høyt respektert og verdsatt kollega blitt borte. Vi vil også savne hans lune humor og glimt i øyet. Han vil bli husket som en bauta i norsk fødselshjelp og kvinnesykdommer gjennom en årrekke.

  Våre tanker går til hans kjære Siren og hans store familie.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media