Dimensjoneres for minimumsbehov
Innledere i debatten var visepresident og leder av Overlegeforeningen, Anne-Karin Rime, sentralstyremedlem og leder av Yngre legers forening, Kristin Utne, og sentralstyremedlem og leder i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev.
Rime begynte med å redegjøre for finansiering av sykehusbygg og hvordan investeringer forutsetter driftsoverskudd for sykehusbygg. Utne fulgte opp med konsekvenser for arbeidsmiljø, pasientbehandling og beredskap når sykehus bygges for små.
– Norske sykehus dimensjoneres ut fra et absolutt minimumsbehov. Anslått liggetid er for eksempel tre dager, men ved en vanlig infeksjon trengs det fire dager fra man starter behandling til man ser at det fungerer og pasienten kan skrives ut. Som en konsekvens havner pasienter på korridoren der det er umulig å ivareta taushetsplikten på en god måte, sa Utne.
Hun understreket også det problematiske i at det er svært få kontorplasser som skal deles av mange leger, noe som gjør det vanskelig å få tid og rom til faglig fordypning.
Klev påpekte at spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten henger tett sammen, og at det også er behov for en satsing på fastlegeordningen, for å ivareta kapasiteten i spesialisthelsetjenesten.