- 1.
Thaler RH, Sunstein CR. Nudge: improving decisions about health, wealth, and happiness. New Haven, CT: Yale University Press, 2008.
- 2.
Behavioural Insights and Public Policy. Lessons from Around the World. Paris: OECD Publishing, 2017. https://www.oecd.org/gov/regulatory-policy/behavioural-insights-and-public-policy-9789264270480-en.htm Lest 21.5.2021.
- 3.
Nylenna M. Nudging på norsk: dulting. Tidsskr Nor Legeforen 2017; 137: 120. [PubMed][CrossRef]
- 4.
Kahneman D. Thinking, fast and slow. New York, NY: Farrar, Straus and Giroux, 2011.
- 5.
Bauer JM, Reisch LA. Behavioural insights and (un) healthy dietary choices: A review of current evidence. J Consum Policy 2019; 42: 3–45. [CrossRef]
- 6.
Helsedirektoratet. Utviklingen i norsk kosthold. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/utviklingen-i-norsk-kosthold Lest 21.5.2021.
- 7.
Torheim L, Løvhaug AL, Huseby CS et al. Sunnere matomgivelser i Norge. Vurdering av gjeldende politikk og anbefalinger for videre innsats. Food-EPI 2020. Oslo: OsloMet - storbyuniversitetet, 2020. https://www.jpi-pen.eu/images/reports/FoodEPI-Report-Norway-2020.pdf Lest 21.5.2021.
- 8.
Arno A, Thomas S. The efficacy of nudge theory strategies in influencing adult dietary behaviour: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health 2016; 16: 676. [PubMed][CrossRef]
- 9.
Allan J, Querstret D, Banas K et al. Environmental interventions for altering eating behaviours of employees in the workplace: a systematic review. Obes Rev 2017; 18: 214–26. [PubMed][CrossRef]
- 10.
Blumenthal-Barby JS, Burroughs H. Seeking better health care outcomes: the ethics of using the "nudge". Am J Bioeth 2012; 12: 1–10. [PubMed][CrossRef]
- 11.
Sugden R. Do people really want to be nudged towards healthy lifestyles? Int Rev Econ 2017; 64: 113–23. [CrossRef]
- 12.
Hofmann B. Får kvinner nok informasjon til å ta informerte valg ved mammografiscreening? Tidsskr Nor Legeforen 2020; 140. doi: 10.4045/tidsskr.19.0568. [PubMed][CrossRef]
- 13.
Johnson EJ, Goldstein D. Medicine. Do defaults save lives? Science 2003; 302: 1338–9. [PubMed][CrossRef]
- 14.
Reisch LA, Sunstein CR, Gwozdz W. Viewpoint: Beyond carrots and sticks: Europeans support health nudges. Food Policy 2017; 69: 1–10. [CrossRef]
- 15.
Djupegot IL, Hansen H. If it works, I like it: Consumer acceptance of food-related nudging. J Int Food Agribus Mark 2019; 32: 361–78. [CrossRef]
- 16.
Albert A, Berge K, Bergendahl MA et al. Sukkervarene må bak et forheng. Tidsskr Nor Legeforen 2012; 132: 2153. [PubMed][CrossRef]
- 17.
Lekhal S, Slapø HB. Analyse og evaluering av norgesgruppens satsing på frukt og grønnsaker. Oslo: GreenNudge, 2019. https://greenudge.org/wp-content/uploads/2020/03/Rapport_FruktGr%C3%B8nnsaker_NorgesGruppen_2015-2019.pdf Lest 21.5.2021.
- 18.
Helsedirektoratet. Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaering/matbransje-serveringsmarked-og-arbeidsliv/intensjonsavtalen-for-et-sunnere-kosthold Lest 21.5.2021.
- 19.
Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017–2021). https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nasjonal-handlingsplan-for-bedre-kosthold-20172021/id2541870/ Lest 21.5.2021.
- 20.
Meld.St. 34 (2012–2013). Folkehelsemeldingen – God helse – felles ansvar. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld-st-34-20122013/id723818/ Lest 21.5.2021.
- 21.
Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007–2011). Oppskrift for et sunnere kosthold. Oslo: Departamentene, 2007. https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/hod/vedlegg/304657-kosthold.pdf Lest 21.5.2021.
()
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.