De skal lede allmennlegene i to nye år

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Marte Kvittum Tangen og Nils Kristian Klev er begge gjenvalgt som ledere for henholdsvis Norsk forening for allmennmedisin og Allmennlegeforeningen.

  ALLMENNLEGE-LEDERE: Marte Kvittum Tangen og Nils Kristian Klev. Her fra da de ble valgt i 2019. Foto: Vilde Baugstø.
  ALLMENNLEGE-LEDERE: Marte Kvittum Tangen og Nils Kristian Klev. Her fra da de ble valgt i 2019. Foto: Vilde Baugstø.

  29. april ble det klart at Marte Kvittum Tangen velges for to nye år som leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

  – Tusen takk for tilliten! Sammen med det nye styret skal vi få til mye godt NFA-arbeid, sa Tangen etter at valget var et faktum.

  Det nye styret for 2021 – 2023 er dermed: Marte Kvittum Tangen (leder), Torgeir Hoff Skavøy (nestleder) og styremedlemmer Kjartan Olafsson, Ståle Sagabråten, Ingvild Vatten Alsnes, Elisabeth Stura, Christina Stangeland Fredheim og varamedlemmer Katrine Prydz, Katrina Tibballs og Øyvind Stople Sivertsen.

  Prisdryss til fire vinnere

  Prisdryss til fire vinnere

  Siden prisutdelingene for 2019 ble utsatt, tok NFA det hele igjen ved å hedre både årets og fjorårets prisvinnere. Først ut var vinnerne av Skribentprisen, som deles ut til forfatteren av en tekst som har fremmet allmennmedisinsk fagutvikling og spredd kunnskap om faget.

  Vinneren av Skribentprisen for 2019 er Peter Prydz, fastlege i Hammerfest. Juryen skriver i sin vurdering at han gjennom sitt virke har oppfylt Per Fugellis påbud om at «Du skal skrive ditt fag». Han mottar prisen for artikkelen Utkantkommuner og firkantkommuner, publisert i Doktor i Nord.

  2020-prisen går til Henrik Vogt, fastlege i Oslo, som ifølge juryen har vist seg frem som en uredd skribent som tør å stille seg lagelig til for hogg.

  Løvetann-prisen går til en person som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for allmennmedisin-faget, det være gjennom media, faglig, organisatorisk, praktisk eller teoretisk. Også her ble det delt ut to priser. Vinneren av løvetannsprisen for 2019 er Knut Arne Wensaas, fastlege i Bergen kommune. Han får prisen som en anerkjennelse av hans langvarige innsats for allmennmedisin og allmennleger gjennom fagutvikling og forskning – og som tillitsvalgt.

  Morten Munkvik stakk av med den siste prisen, Løvetann-prisen for 2020. «Noen gjør det gjennom verv og foreninger, mens denne legen har i tillegg funnet sine egne kanaler. Denne kollegaen har gjort en innsats for faget vårt – han er med på å gjøre oss mer stolte over identiteten vår som fastlege,» skriver juryen i sin vurdering.

  Nytt AF-styre

  Nytt AF-styre

  Også i Allmennlegeforeningen (AF) var det duket for ledervalg.

  Nils Kristian Klev stilte til gjenvalg som leder i foreningen, uten motkandidater. Med fornyet tillit fra landsrådsdelegatene er Klev klar for to nye år. Klev erklærte også at han stiller som kandidat til visepresidentvervet i Legeforeningen. Valget av nytt sentralstyre vil finne sted under Legeforeningens landsstyremøte i juni.

  I tillegg til ledervervet ble det valgt inn nye medlemmer til styret i AF.

  Det nye AF-styret er følgende: Nils Kristian Klev (leder), Marit Karlsen (nestleder) og styrerepresentanter Hans-Christian Myklestul, Marit Tuv, Peter Christersson, Kari Svenkerud Fresvik, Bernard Holthe og Christine Agdestein. Vararepresentanter Ivar Halvorsen, Nina Wiggen og Lise Birthe Pilegaard Figenschou.

  Samme dag ble også nytt ALIS-utvalg for 2021 - 2023 enstemmig vedtatt med Lars Christian Lervik som leder, og Oda Sunde Strand, Åsne Flatland og Kari Svenkerud Fresvik som styremedlemmer.

  Helsepolitisk debatt

  Helsepolitisk debatt

  Tirsdag 27. april ble vårukas helsepolitiske debatt avholdt, ledet av Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin. Et bredt helsepolitisk panel diskuterte regjeringens handlingsplan for allmennlegetjenesten – ett år etter.

  President Marit Hermansen sa i sin innledning til debatten at hun holdt sitt innlegg med stor grad av alvor, sinne og frustrasjon over måten fastlegeordningen har blitt fulgt opp på.

  – Fastlegeordningen renner ut mellom fingrene våre, mens staten står og ser på. For oppskriften har vi, den ligger i handlingsplanen. Den mangler bare pengene, sa presidenten.

  Invitert til helsedebatten var også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke. Hun erkjente utfordringene i fastlegeordningen, og at regjeringen derfor har forpliktet seg til å følge opp handlingsplanen. Men både den politiske opposisjonen og Nils Kristian Klev mener planen ikke har lykkes så langt.

  – Så langt er det lite som tyder på at handlingsplanen evner å beholde og rekruttere fastleger. 114 000 står nå uten fast lege – en økning på 45 prosent på ett år. Fastlegeordningen er i fritt fall. Å rydde opp etter en kræsjlanding vil gi en langt større kostnad. Dette har ingen av oss råd til, sa Klev.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media