()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Som henholdsvis kommuneoverlege og helse- og velferdsdirektør i Trondheim, har ekteparet Tove Røsstad og Helge Garåsen jobbet tett sammen i kampen mot covid-19.

  SAMMEN PRIVAT OG PÅ JOBB: Kommuneoverlege Tove Røsstad og helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen, er imponerte over det…
  SAMMEN PRIVAT OG PÅ JOBB: Kommuneoverlege Tove Røsstad og helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen, er imponerte over det gode samarbeidet i Trondheim kommune under pandemien. Foto: Privat.

  – Det har vært et arbeidsomt år, men veldig meningsfullt og spennende. Vi har måttet jobbe på en helt annen måte og har blitt kjent med nye grupper i samfunnet som næringsliv, uteliv og kultur- og idrett, sier Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim.

  Hun er gift med Helge Garåsen, som er helse- og velferdsdirektør i samme kommune. Det er ingen underdrivelse å si at det siste året har vært hektisk for de to.

  – Det har jo vært arbeidsomt for helsetjenesten i hele Norge. Men samarbeidet i kommunen har fungert eksepsjonelt godt, og det er imponerende å se hvordan folk stiller opp – enten det er for å bygge teststasjoner eller vaksinasjonssentre – enheter i og utenfor kommunen stiller opp på kort varsel uten å problematisere: Fra Trondheim parkering til IT-seksjonen og politiet, sier Garåsen og legger til:

  – I tillegg har vi hatt tett og god dialog med politisk ledelse. Trepartssamarbeidet har vært ekstremt viktig og givende. Det er dette unike fellesskapet som gjør at du klarer å stå i en jobb 24/7 i over et år.

  Stor mediepågang

  Stor mediepågang

  Ekteparet stiller sammen til videointervju med Aktuelt i foreningen. Mens praten går, ringer telefonen.

  – Nå er jeg spent på om du har fått samme telefon fra media som meg, ler Helge Garåsen mot kona.

  Til tider har mediepågangen vært ekstrem. Ekteparet har hatt fordelen av å kunne avlaste hverandre på mediehenvendelsene.

  – NRK lurte en gang på om vi trakk lodd om hvem som skulle stille opp da de kom på besøk. I en periode var de utenfor huset vårt og gjorde intervjuer nesten hver kveld, forteller de.

  Når dette intervjuet finner sted i slutten av februar, har Trondheim en flat smittetrend. Byen har generelt klart seg godt gjennom pandemien. Røsstad og Garåsen mener det er en kombinasjon av flaks, godt samarbeid i kommunen og en befolkning som i all hovedsak har gjort som de har fått beskjed om.

  – Da det ble påbudt å bruke munnbind i offentlig rom, så rettet befolkningen seg etter det momentant, sier Tove Røsstad.

  Å ha så stor direkte påvirkningskraft over folk har til tider vært skummelt, forteller hun og nevner et annet eksempel:

  – I desember hadde vi mye smitte, men i januar begynte tallene å se bra ut igjen. Likevel hadde serveringsstedene nesten ingen gjester. Så i en av de daglige intervjurundene med avisene, oppfordret jeg folk til å spise ute med sine nærmeste. Det gjorde en stor forskjell for utelivet uten at jeg opplevde å gå på akkord med godt smittevern.

  Sammen i kriseledelsen

  Sammen i kriseledelsen

  Ekteparet forteller at det har gått veldig fint å være gift og jobbe så tett sammen. De utfyller hverandre og kan spille hverandre gode. Tidligere har de holdt avstand til hverandre i jobbsammenheng. Kommuneoverlege Tove Røsstad jobbet i en annen enhet i kommunen og ikke direkte under helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen.

  – Men da koronaen traff oss i mars i fjor var jeg tydelig på overfor rådmannen at nå var Tove nødt til å komme inn i krisestaben hos meg. Det har vært akseptert fullt ut.

  Begge skryter av den andres innsats i året som har gått.

  – Jeg har jo bare fått bekreftet at Tove er dyktig. Måten hun har håndtert media på er skikkelig bra, sier Helge Garåsen.

  – Helge er veldig erfaren i rollen som helse- og velferdsdirektør. Han har en egen evne til å beholde roen og tenke strategisk, noe som gjør at det heller ikke blir mye gnisninger internt, følger Tove Røsstad opp.

  Privilegerte

  Privilegerte

  Påsken 2020 ble intens. Da hadde Trondheim utbrudd på et sykehjem, med alvorlige syke og dødsfall. Tillitsvalgte og ansatte i kommunen satt i møter både skjærtorsdag og første påskedag. Også julen ble tøff for ekteparet. Tove Røsstads mor lå på dødsleiet i Bergen, og kommuneoverlegen koblet ut smittevern for å være hundre prosent til stede for familien. Samtidig økte smitten i Trondheim. Mye arbeid falt på ektemannen i den perioden.

  – Men tross alt er vi privilegerte. Vi er to stykker som kan jobbe sammen, og vi har et faglig meget kompetent team i kommunen som bidrar rundt ulike faggrupper, med flere overleger. I mange mindre kommuner blir kommuneoverlegen veldig belastet og har ikke samme apparat å spille på, poengterer Garåsen.

  Han skulle egentlig gått av med pensjon i februar, men fortsetter som prosjektleder for TISK-strategien (testing, isolering, smittesporing og karantene) i en overgangsperiode. Garåsen blir imidlertid ikke arbeidsledig på lengre sikt; han er styreleder i Helseplattformen – en ny, felles journalløsning i midtnorske sykehus og kommuner.

  – Og som alle andre så gleder vi oss til det åpner mer opp. Kanskje får vi til en lenge planlagt tur til Sør-Amerika i 2022, avslutter koronaekteparet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media